Népszerű, téli ital Magyarországon a forralt bor. Készülhet
az alap, szegfűszeges-fahéjas vagy az osztrák ízlésvilág szerinti, boros-puncs.
Ez egy kicsit gyümölcsösebb, kerül bele teafű is, és felfőzéskor narancs vagy
áfonya lé. Ha szánunk egy kis időt az előkészületre, főzzünk egy jó adag alap
szirupot, és tegyük hűvös helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a
borral és a gyümölcslével. Előnye, hogy a szirup összefőzése után már nem kell
az italt forralni, megmarad a bor ereje.
Forralt-bor szirup:
30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
10 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs
héja, reszelve)
Alpesi forralt-bor szirup:
30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
2 db fekete tea filter
1 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy
gyömbéres)
12 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
7-8 szem szegfűbors
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs
héja, reszelve)
1 teáskanálnyi szárított gyömbér
0,5 dl (cseresznye) pálinka
Elkészítése ugyanaz mindkettőnek. Vastag falú lábosba tegyük
a cukrot, a fahéjat és a narancskockákat. A többi fűszert érdemes teatojásba
vagy fűszertartóba tenni, és úgy felfőzni, így a végén könnyebb üvegbe tölteni.
Kis lángon melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet. Ha az alpesit
készítjük, a forrás után 10 perc múlva a tea filtert vegyük ki, mert nagyon
erős, tea íze lesz a szirupnak. Az alpesi változatnál, a forrás után tegyük
csak bele a pálinkát, így marad egy kis „ereje”. Ha összeforrt, és főztük a
kellő időn keresztül, akkor zárjuk el az energiát, és töltsük tiszta palackokba
a szirupot. Tegyük bele az üvegbe a fahéjat, a narancs kockákat és pár szem
szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a
mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két üvegbe tegyük.
Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl)
sziruphoz adjunk egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz bort. Ez lehet vörös vagy
fehér is, kinek mi a kedvenc íz világa. Melegítsük össze, majd kis lángon,
időnként elzárva az energiát, tartsuk melegen.
Alpesi boros-puncs készítése: adjunk a sziruphoz 2,5 dl
narancslét és egy üveg (7,5 dl) bort, majd melegítsük össze.
Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre.
Max
2 megjegyzés:
BUÉK!
Köszi a szirup készítés ötletét.
B.Ú.É.K.! Szívesen!
Megjegyzés küldése