2012. december 28., péntek

Forralt-bor szirup


Népszerű, téli ital Magyarországon a forralt bor. Készülhet az alap, szegfűszeges-fahéjas vagy az osztrák ízlésvilág szerinti, boros-puncs. Ez egy kicsit gyümölcsösebb, kerül bele teafű is, és felfőzéskor narancs vagy áfonya lé. Ha szánunk egy kis időt az előkészületre, főzzünk egy jó adag alap szirupot, és tegyük hűvös helyre, ezután már csak össze kell melegíteni a borral és a gyümölcslével. Előnye, hogy a szirup összefőzése után már nem kell az italt forralni, megmarad a bor ereje.



Forralt-bor szirup:
30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
10 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
5-6 szem szegfűbors
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja, reszelve)

Alpesi forralt-bor szirup:
30 dkg barna cukor
1 l (ásvány) víz
2-3 db duci, egész fahéj rúd
2 db fekete tea filter
1 db gyümölcs tea filter (alma, erdei gyümölcs vagy gyömbéres)
12 szem szegfűszeg
10 db boróka-tobozbogyó
7-8 szem szegfűbors
1 evőkanál kandírozott narancshéj (vagy kezeletlen narancs héja, reszelve)
1 teáskanálnyi szárított gyömbér
0,5 dl (cseresznye) pálinka



Elkészítése ugyanaz mindkettőnek. Vastag falú lábosba tegyük a cukrot, a fahéjat és a narancskockákat. A többi fűszert érdemes teatojásba vagy fűszertartóba tenni, és úgy felfőzni, így a végén könnyebb üvegbe tölteni. Kis lángon melegítsük fel, és főzzük legalább 20 percet. Ha az alpesit készítjük, a forrás után 10 perc múlva a tea filtert vegyük ki, mert nagyon erős, tea íze lesz a szirupnak. Az alpesi változatnál, a forrás után tegyük csak bele a pálinkát, így marad egy kis „ereje”. Ha összeforrt, és főztük a kellő időn keresztül, akkor zárjuk el az energiát, és töltsük tiszta palackokba a szirupot. Tegyük bele az üvegbe a fahéjat, a narancs kockákat és pár szem szegfűszeget, majd dugózzuk le, és az üvegben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 9 dl szirup jön ki, ezt két üvegbe tegyük.

Forralt-bor készítése szirupból: egy üveg (~4,5 dl) sziruphoz adjunk egy üveg (7,5 dl) száraz/félszáraz bort. Ez lehet vörös vagy fehér is, kinek mi a kedvenc íz világa. Melegítsük össze, majd kis lángon, időnként elzárva az energiát, tartsuk melegen.

Alpesi boros-puncs készítése: adjunk a sziruphoz 2,5 dl narancslét és egy üveg (7,5 dl) bort, majd melegítsük össze.

Vastag falú bögrékbe szervírozzuk, és egészségünkre.  

Max


2 megjegyzés:

baratella írta...

BUÉK!
Köszi a szirup készítés ötletét.

Max írta...

B.Ú.É.K.! Szívesen!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin