2013. január 20., vasárnap

Churro, a spanyol fánk


Churros (Churro)

„A churro (kiejtése [ˈʧurːo]) spanyol édesség: sült tészta rudacskák cukorba mártogatva.
Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be. Az Egyesült Államokban általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják, többnyire mexikói stílusban elkészítve. Andalúzia egyes részeiben, kör alakban is előfordul, amit ha elvitelre kérnek, fel tudnak szúrni egy pálcikára. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele.”
„A churró-t leggyakrabban reggeliként vagy uzsonnaként szokták enni. Fogyasztása a téli hónapokban nagyobb, ezzel ellentétben, nyáron nem olyan népszerű. Sokszor forró italokkal (mint a forró csokoládé, tejeskávé) szoktál felszolgálni, de néhol ánizsba is szokták mártogatni. A churrót árusító üzletekben melegen és magában szokták tálalni vagy különböző minőségű porcukorral szórják meg.”
Forrás: Wikipédia



Az általunk készített verzió egy kicsit másabb, mert az eredeti tésztában nincs tojás, mi teszünk bele. Már többször terveztem, hogy elkészítem az eredeti verziót, de mindig csak akkor jut eszembe, mikor elkészül a miénk. Nem baj, meg lesz az még. J

Nagy titkok nincsenek a recepthez, talán annyi, hogy az anyagoknak érdemes szobahőmérsékletűnek lenni.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2 evőkanál (barna) cukor
1 csipetnyi só
12 dkg finomliszt
4 nagyobb tojás
Csoki szószhoz:
2 dl habtejszín (állati)
10 dkg 75%-os étcsokoládé
10 dkg 60%-os étcsokoládé
1-2 evőkanál porcukor
½ teáskanálnyi vanília kivonat vagy narancsolaj



A vajat, a sót és a cukrot folyamatosa keverés mellett forraljuk fel a tejben. Adjuk hozzá a lisztet, az energiát vegyük le takarékra. Fakanállal dolgozzuk el a masszát egyenletesre, úgy hogy az edény falától váljon el. Keverjük még egy kicsit, majd zárjuk el az energiát, és a masszát hagyjuk kihűlni.

Míg hűl, a tészta készítsük el a csokoládé öntetet. A tejszínt kis lángon melegítsük fel, de ne forraljuk. Oldjuk fel benne a cukrot és a vanília kivonatot, majd zárjuk el az energiát, és keverjük el benne a darabokra tört csokoládékat és dolgozzuk el simára. Tegyük félre hűlni, de figyeljünk arra, hogy tálaláskor langyos legyen, mert ha kihűl, nagyon megdermed.



A kihűlt masszához egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Az első kettőt érdemes fakanállal elkeverni, majd ha lágyul, a massza jöhet a habverő vagy a kézi robotgép. Keverjük a tojásokkal jó krémesre. Közben egy lapos, de mégis mély serpenyőben melegítsünk olajat, kb. 2 ujjnyi magasságban, közepes hőfokon.

A kikevert masszát merjük csillagcsöves nyomózsákba, (lehetőleg valami tartósabba, a sima műanyag zacskók nem mindig bírják ki ezt a sűrű masszát), és a meleg olajba nyomjunk 5-8 centis hurkákat. Nem kell sok, mert gyorsan is sül, és meg is dagad a meleg olajban. Forgassuk és oldalanként 2-3 perc alatt süssük szép pirosra. Ha az egyik oldalon elvesztené a mintáját a tészta, ne csüggedjünk, mert, ahogy nő a tészta, úgy deformálódik. Ha megsült, szedjük papírtörlőre, és itassuk fel a felesleges olajat.  Még melegen tálaljuk, szórjuk meg porcukorral (ez lehet fahéjjal ízesítve) és kis tálkában tegyünk a csokoládé öntetből.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin