2013. január 10., csütörtök

Finom Marokkói húsgombócok (Kefta)



Autentikus Marokkói utcai étel. Könnyű, ízletes húsgombócok pitával, joghurtos mártással és friss zöldsalátával. Nem tocsog a zsírtól, mégis laktató étel, finoman fűszerezve. Készülhet marha, sertés vagy bárányhúsból, nekünk a marha-sertés húsból vegyesen összeállított ízlett a legjobban. Marrakech-ben az utcán és a piacokon árulják ezeket az ételeket, frissen készítve. Egy csipetnyi egzotikumot hozhat a konyhánkban, ha elkészítjük. Igazából az alapanyagai elérhetőek itthon is, bátran vágjunk bele a készítésébe. Tálalásnál a  joghurtot ízesíthetjük paprika krémmel és citrommal.




Hozzávalók:

80 dkg vegyes, marha és sertés darált hús
½ szál póréhagyma
1 kisebb fej lila-hagyma
1 kisebb fej fehér vagy mogyoró hagyma
1 kávéskanál római kömény
1 kávéskanál koriander mag
½ kávéskanál szárított gyömbér
1 kávéskanál fűszerpaprika
2 kisebb szárított, Chili Peperoncini paprika

Só (citromos) és bors

A tálaláshoz:

6-8 darab házi készítésű pita, joghurt és zöldsaláta





A koriander magot, a Chilit és a római köményt őröljük meg, vagy daráljuk le. Keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a gyömbért. A lila és a fehér hagymát reszeljük le. A póréhagymát vágjuk nagyon apróra. A darált húst tegyük egy fém tálba, adjuk hozzá a fűszerkeveréket és a hagymát. Dolgozzuk össze alaposan, majd takarjuk le a tálat egy fóliával, és tegyük hideg helyre érlelni, legalább 2-3 órát, de egy egész éjszaka még jobb.

A húst osszuk 6 részre, majd abból formázzunk 6-6 egyforma golyót. Melegítsünk egy nagyobb serpenyőben olíva olajat, és közepes lángon, gyakran forgatva, süssük 7-8 percig a golyókat. Ezt a mennyiséget legalább három részben süssük ki. Tegyük papírtörlőre, itassuk le róla a felesleges zsiradékot. Tálaláskor a pitába tegyünk egy kis joghurtot, zöldsalátát és gombócot.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Inspiráció: Jamie Oliver 

4 megjegyzés:

me írta...

Fénypostával kérek egyet :)

Max Gastro írta...

Ablak nyit! Küld-fény-post indul!

Chef Viki írta...

Állati jó!

Olyan kipróbálandós fajta :-)))

Max Gastro írta...

CV! Próbáld ki, tetszeni fog, én tudom. De majd mesélj!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin