2013. január 27., vasárnap

Kolbászos, rakott burgonya


Egy tál étel a nagy kedvencek közül. Titka a jó kolbász és a jó burgonya. Burgonyából mindenképpen olyan fajtát válasszunk, ami nem fő szét.  Én a keszthelyi Démon fajtából készítettem. Kolbászból is olyat válasszunk, ami kevésbé zsíros, mert ha kisül belőle a zsír, száraz lesz, és összetöpped. Ha nem tudunk beszerezni házi kolbászt, akkor törekedjünk arra, hogy jó minőségű kolbászt válasszunk. Egyszerűségében rejlik nagysága, nem kell túlfűszerezni, a kolbász már egy kicsit fűszeres, az abból kifolyó zsiradék és íz megadja az egész ételnek.



Hozzávalók:

50 dkg burgonya
20 dkg füstölt kolbász
5-6 főtt, kemény tojás
8 dl tejföl
Só, bors és olaj az edény kikenéséhez

A burgonyát alaposan mossuk meg, és sós vízben, héjastul főzzük meg. A kolbászt és a főtt tojást karikázzuk fel. A megfőtt burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk fel 1,5 centi vastag szeletekre. Kenjünk, ki egy sütőtálat vékonyan olajjal.  A tejfölt keverjük ki sóval és borssal, és ha kell, tegyünk bele kevés vizet. Rakjunk le egy sor burgonyát, arra a kolbászból és a tojásból, majd pár kanál tejfölt. Rá a következő réteg burgonya, és így rakjuk, míg el nem fogynak az alapanyagok. Érdemes úgy rakni, hogy a végére zárásként burgonya kerüljön, és arra tejföl. Süssük össze előmelegített sütőben, 160-170 C°-on, amíg a teteje szép piros lesz.



Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.
A recepthez a húst a GusztaHús, a burgonyát a Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük.

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin