Régi családi recept, egy kicsit átdolgozva. A töltelék nem
édes volt, hanem sós, pontosabban dinsztelt káposzta. Zsírjára sütött édes
káposzta, gyúrt tésztából készült burokban, és sütőben ropogósra sütve. A gyúrt
tészta hasonlóan készül mint a levestészta, csak itt gyúráskor kerül bele, só,
és zsír is.
1 tojás
30-35 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 csipet só
A kenéséhez olaj vagy olvasztott zsír.
Töltelék:
25 dkg túró
1 egész tojás
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
3 teáskanálnyi porcukor
A lisztet szitáljuk bele egy nagyobb tálba, adjuk
hozzá a sót. Üssük bele a tojást, azt keverjük el az ujjunkkal, majd adjuk
hozzá a lágy zsírt. Keverjük össze, majd gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
Akkor jó, ha tészta felülete sima. Lisztezzünk alá, és takarjuk le egy tállal, lehetőleg
azon a nyújtólapon, amin dolgozni fogunk. Letakarva pihentessük 50-60 percet.
Míg a tészta pihen, keverjük ki a tölteléket. A tojást keverjük össze a
cukrokkal, majd adjuk hozzá a túrót, és dolgozzuk jól össze.
Vegyük négy részre a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki
vékonyra. Kenjük rá a töltelék negyedét, és tekerjük fel négyujjnyi csíkoknak.
Arra figyeljünk, hogy a hajtás maradjon alul, majd ezt a csíkot vágjuk fel négy
egyforma darabra. A darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és
hasonlóképpen készítsük el a maradék tésztát is. A piték tetejét sütés előtt
kenjük meg vékonyan olajjal vagy olvasztott zsírral, és előmelegített sütőben
süssük szép ropogósra.
A tölteléke lehet kapros-túrós vagy diós-lekváros is.
Egyszerű, könnyen elkészíthető tészta, egy laktatóbb leves vagy egy tál étel
után is adhatjuk második fogásként.
Jó étvágyat hozzá!
Max
2 megjegyzés:
Hú, ez nekem nagyon tetszik és még soha eszembe se jutott! Épp ma vettem túrót. A káposztás töltelékeket meg én nagyon szeretném, mint pl. a káposztás pogácsát vagy lángost, de a gyomrom mindig azt üzente, hogy köveket kapott, így aztán lemondok róla, de ez a túrós egy valiágbajnok! Köszi, Max, most se csalódtam benned!
Köszönöm! Mesélj, hogy sikerült?
Megjegyzés küldése