2013. január 9., szerda

Gyúrt, édes-túrós pite

Régi családi recept, egy kicsit átdolgozva. A töltelék nem édes volt, hanem sós, pontosabban dinsztelt káposzta. Zsírjára sütött édes káposzta, gyúrt tésztából készült burokban, és sütőben ropogósra sütve. A gyúrt tészta hasonlóan készül mint a levestészta, csak itt gyúráskor kerül bele, só, és zsír is. 




1 tojás
30-35 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 dl víz
1 csipet só
A kenéséhez olaj vagy olvasztott zsír.

Töltelék:

25 dkg túró
1 egész tojás
2 teáskanálnyi vaníliás cukor
3 teáskanálnyi porcukor 



A lisztet szitáljuk bele egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a sót. Üssük bele a tojást, azt keverjük el az ujjunkkal, majd adjuk hozzá a lágy zsírt. Keverjük össze, majd gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. Akkor jó, ha tészta felülete sima. Lisztezzünk alá, és takarjuk le egy tállal, lehetőleg azon a nyújtólapon, amin dolgozni fogunk. Letakarva pihentessük 50-60 percet. Míg a tészta pihen, keverjük ki a tölteléket. A tojást keverjük össze a cukrokkal, majd adjuk hozzá a túrót, és dolgozzuk jól össze.




Vegyük négy részre a tésztát, és egyenként nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük rá a töltelék negyedét, és tekerjük fel négyujjnyi csíkoknak. Arra figyeljünk, hogy a hajtás maradjon alul, majd ezt a csíkot vágjuk fel négy egyforma darabra. A darabokat helyezzük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és hasonlóképpen készítsük el a maradék tésztát is. A piték tetejét sütés előtt kenjük meg vékonyan olajjal vagy olvasztott zsírral, és előmelegített sütőben süssük szép ropogósra.




A tölteléke lehet kapros-túrós vagy diós-lekváros is. Egyszerű, könnyen elkészíthető tészta, egy laktatóbb leves vagy egy tál étel után is adhatjuk második fogásként.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

undercover írta...

Hú, ez nekem nagyon tetszik és még soha eszembe se jutott! Épp ma vettem túrót. A káposztás töltelékeket meg én nagyon szeretném, mint pl. a káposztás pogácsát vagy lángost, de a gyomrom mindig azt üzente, hogy köveket kapott, így aztán lemondok róla, de ez a túrós egy valiágbajnok! Köszi, Max, most se csalódtam benned!

Max Gastro írta...

Köszönöm! Mesélj, hogy sikerült?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin