2013. március 16., szombat

Ropogós pizza, élesztő nélkül

Ropogós olasz pizza, élesztő nélküli tésztából.




Újabb sikeres recept Laurától, ahol mindig érdemes körülnézni. Több receptem alapja származik már az oldaláról, nagyon jó dolgokat készít. Például ezt a pizzát.
Könnyen elkészíthető tészta, ha betartjuk a receptben szereplő, pihentetési időket, igazi ropogós tésztát kapunk. A feltétet variálhatjuk a saját ízlésünk szerint, Laura egy paradicsomos-halast készített, én maradtam a jól bevált paradicsom- sonka-sajt összeállításnál.
Hozzávalók, 4 db ~20 cm-s tésztához:

500 g liszt
250 ml víz
1 evőkanál joghurt (15 g)
10 g só
30 ml Oliva olaj

Feltét:

5-6 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizza szósz
15-20 dkg pizza sonka
15-20 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, edami)

Egy mélyebb tálba, amiben később tudunk tésztát gyúrni, keverjük össze 250 g lisztet, a sót, a joghurtot, a vizet és az olajat. Fedjük le háztartási fóliával, és pihentessük 30 percet. Ez idő alatt a sikér szálak megdagadnak. Érdemes megfigyelni a két tészta közötti különbséget.



Ha letelt a pihentetési idő, apránként hozzáadva a maradék lisztet, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. Négy darabra osztjuk, golyókat formázunk belőle, aminek a tetejét lapítsuk le egy kicsit. 



Ismét lefóliázva, pihentessük 30 percet. Én az vékony fólia tasakba tettem, így nem ragad le a tészta.



Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. A golyókat egyesével nyújtsuk ki kézzel, így érezzük, milyen rugalmas a tészta. Tegyük pizza sütő lemezre, kenjük le szósszal, terítsünk rá a szalámiból csíkokat, és reszelt sajtot.



Forró sütőben, 8-10 perc alatt süssük szép ropogósra. A széle egy kicsit megpörkölődhet, mert vékony a tészta, de ez a ropogósság, ami az igazi, kemencés pizzára hasonlítóvá teszi.



Tippek és trükkök:
Tartsuk meg a pihentetési időt, így lesz a tésztánk rugalmas, sima és a sütéskor ropogós.
Figyeljünk arra, hogy a feltét/öntet nem legyen nedves, mert a vékony tésztát könnyen eláztatja. Ha hígnak találjuk a szószt, akkor vagy szűrjük át egy sűrű szitán, vagy kicsit forraljuk be.
Érdemes pizza sütő lemezen sütni, mert az vékony, jól át tud sülni az alja. Ha van olyan lemezünk, ami középen lyuggatott, az még jobb.
Forró sütőben süssük, mert ha nem elég meleg, akkor az alja nem lesz ropogós.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Külön köszönet Edit barátnémnak a fordításért.   


8 megjegyzés:

Kricky írta...

fantasztikus!! kipróbálom!

Kricky írta...

Fantasztikus! ki kell próbálnom!

Max Gastro írta...

Nagyon jó tészta, érdemes kipróbálni!

Névtelen írta...

Szia!

Joghurt hiányában tejföllel elkészíthető a tészta?

Max Gastro írta...

Szia!
Nem tudom, még tejföllel nem próbáltam, de mivel nem azonos hatásúak, szerintem nem úgy működik. de ki lehet próbálni :-)

Judyt írta...

Sziasztok!
Én már többször készítettem tejföllel és isteni lett! :-)

Max Gastro írta...

Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!

Katalin írta...

Hello!Nagyon szeretem ezt a pizzát. Amióta megtaláltam csak így készítem, pedig van lementve többféle is. 😁
Én yoghurtos alappal is készítem és nem ázik el. Jaa és én mindig teljeskiörlésû és finomliszt keverékével. Valami isteni és ropog is.😉

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin