Újabb sikeres recept Laurától,
ahol mindig érdemes körülnézni. Több receptem alapja származik már az
oldaláról, nagyon jó dolgokat készít. Például ezt a pizzát.
Könnyen elkészíthető tészta, ha betartjuk a receptben
szereplő, pihentetési időket, igazi ropogós tésztát kapunk. A feltétet
variálhatjuk a saját ízlésünk szerint, Laura
egy paradicsomos-halast készített, én maradtam a jól bevált paradicsom-
sonka-sajt összeállításnál.
Hozzávalók, 4 db ~20 cm-s tésztához:
500 g liszt
250 ml víz
1 evőkanál joghurt (15 g)
10 g só
30 ml Oliva olaj
Feltét:
5-6 evőkanál sűrített paradicsom vagy pizza szósz
15-20 dkg pizza sonka
15-20 dkg reszelt, félkemény sajt (trappista, gouda, edami)
Egy mélyebb
tálba, amiben később tudunk tésztát gyúrni, keverjük össze 250 g lisztet, a
sót, a joghurtot, a vizet és az olajat. Fedjük le háztartási fóliával, és
pihentessük 30 percet. Ez idő alatt a sikér szálak megdagadnak. Érdemes
megfigyelni a két tészta közötti különbséget.
Ha letelt a
pihentetési idő, apránként hozzáadva a maradék lisztet, sima, rugalmas tésztát
gyúrunk. Négy darabra osztjuk, golyókat formázunk belőle, aminek a tetejét
lapítsuk le egy kicsit.
Ismét lefóliázva, pihentessük 30 percet. Én az vékony
fólia tasakba tettem, így nem ragad le a tészta.
Melegítsük
elő a sütőt 250 fokra. A golyókat egyesével nyújtsuk ki kézzel, így érezzük,
milyen rugalmas a tészta. Tegyük pizza sütő lemezre, kenjük le szósszal,
terítsünk rá a szalámiból csíkokat, és reszelt sajtot.
Forró sütőben, 8-10 perc
alatt süssük szép ropogósra. A széle egy kicsit megpörkölődhet, mert vékony a
tészta, de ez a ropogósság, ami az igazi, kemencés pizzára hasonlítóvá teszi.
Tippek és
trükkök:
Tartsuk meg
a pihentetési időt, így lesz a tésztánk rugalmas, sima és a sütéskor ropogós.
Figyeljünk
arra, hogy a feltét/öntet nem legyen nedves, mert a vékony tésztát könnyen
eláztatja. Ha hígnak találjuk a szószt, akkor vagy szűrjük át egy sűrű szitán,
vagy kicsit forraljuk be.
Érdemes
pizza sütő lemezen sütni, mert az vékony, jól át tud sülni az alja. Ha van
olyan lemezünk, ami középen lyuggatott, az még jobb.
Forró sütőben
süssük, mert ha nem elég meleg, akkor az alja nem lesz ropogós.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
8 megjegyzés:
fantasztikus!! kipróbálom!
Fantasztikus! ki kell próbálnom!
Nagyon jó tészta, érdemes kipróbálni!
Szia!
Joghurt hiányában tejföllel elkészíthető a tészta?
Szia!
Nem tudom, még tejföllel nem próbáltam, de mivel nem azonos hatásúak, szerintem nem úgy működik. de ki lehet próbálni :-)
Sziasztok!
Én már többször készítettem tejföllel és isteni lett! :-)
Köszönöm szépen, ki fogom próbálni!
Hello!Nagyon szeretem ezt a pizzát. Amióta megtaláltam csak így készítem, pedig van lementve többféle is. 😁
Én yoghurtos alappal is készítem és nem ázik el. Jaa és én mindig teljeskiörlésû és finomliszt keverékével. Valami isteni és ropog is.😉
Megjegyzés küldése