2013. március 6., szerda

Teafüvön füstölt csirkemell, majonézes káposztasalátával


Valentín napra készült étel, kis elmaradással, most került fel. Ennek oka egyrészt az állandó időhiány, a másik pedig, hogy a recept a GusztaHús akciós újságjába készült, ezért a megegyezés szerint csak később jelenhet meg. Elérkezett tehát a pillanat, mikor itt is megjelenik a recept. 
  
Misztikus keleti étel, tele titokkal és romantikával. Elsőre bonyolultnak tűnő étel, amit egy kis konyhai ismerettel, könnyedén elkészíthetünk és tálalhatunk. A tea kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy ne aromásított teát válasszunk. Kapható a piramis teák között olyan, ami szálas, fekete tea, csipetnyi zöld teával bolondítva, ennek íze nagyon jól illik a csirkéhez. A káposztasalátát érdemes egy nappal előbb elkészíteni, jót tesz neki a pihenés.



Hozzávalók 4 személyre:

4 db csirkemell filé
1 mokkáskanál durvára őrölt színes bors
1 teáskanál kínai 5 fűszer keverék
1 mokkáskanál szárított, őrölt gyömbér
1 csipet (füstölt) só
2 evőkanál dióolaj
2 evőkanál szójaszósz
2,5 dl joghurt
2 evőkanál szálas, fekete tea
5-6 dkg rizs
2 evőkanál barnacukor
pár csepp citromlé
Kevés olaj a sütéshez és zöldsaláta keverék a tálaláshoz.


Amerikai, majonézes káposztasaláta:

35-40 dkg fehér, fejes káposzta
15 dkg sárgarépa
10 dkg majonéz
3-4 evőkanál joghurt
1 evőkanál mustár
2 evőkanál vörösborecet
1-2 evőkanál porcukor vagy nyírfacukor
kevés (citromos) só





Az újságban megjelent recept.

Előző este pácoljuk be a húst és készítsük el a salátát. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra. Egy mélyebb tálban (érdemes olyat, amit utána le is tudunk fedni) keverjük ki a joghurtot a szójaszósszal, a dióolajjal, kevés sóval, a szárított gyömbérrel, borssal és a kínai fűszerkeverékkel. Ebbe a páclébe tegyük bele a csirkemelleket, forgassuk össze, fedjük le és tegyük hideg helyre pihenni legalább 4-5 órára, de akár egy egész éjszakára is.
Káposztasaláta: a káposzta kemény külső levelet válasszuk le, a torzsályát metsszük ki, a répát hámozzuk meg, és mindkettőt reszeljük le. Sózzuk meg, és hagyjuk pár percet állni a sóban, addig keverjük ki az öntetet. A porcukrot keverjük ki a borecettel és a mustárral, majd adjuk hozzá a joghurtot és a majonézt is. Dolgozzuk jól össze, majd a sózott káposztát és répát egy kicsit facsarjuk ki, és keverjük bele az öntetbe. Fedjük le, és tegyük hideg helyre pihenni legalább egy éjszakát.
Vegyük elő a húst, egy serpenyőben melegítsünk kevés olajat, és azon süssük elő a hús minden oldalát, szép pirosra.




Készítsünk elő egy wok edényt (aminek van pároló rácsa), ha nincs ilyenünk, jó lesz egy mélyebb lábos, (ha van esetleg ebbe illeszkedő pároló betétünk, az megkönnyíti a dolgunkat). Béleljük ki az edényt két-három réteg alufóliával. Keverjük össze a rizst, a cukrot és a teafüvet, és ezt terítsük el az edény aljában. Csepegtessünk rá pár csepp citromlét, tegyük fölé a pároló betétet vagy rácsot, arra az elősütött húst. Fedjük le az edényt (lehetőleg teljesen, ha nem záródik a fedőnk rendesen, tegyünk alá alufóliát), és közepes energián füstöljük 14-16 percet. Vegyük ki a húst, tegyük egy tányérra és pihentessük pár percet. Tálaláskor halmozzunk, a zöldsalátából a tányérra erre tegyük a húst, mellé pedig a káposztasalátát.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a GusztaHús biztosította, köszönjük.

Inspiráció: Kaldeneker Gyuri

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin