2013. május 5., vasárnap

Rozmaringos alma chutney (csatni)


Maradék hasznosítás, a télire eltett, kissé már töppedt almák felhasználására. A közelgő (vagy már javában tartó) grill szezon egyik kiegészítője lehet, akár egy grillezett virslit is fel tudunk vele dobni.

Pikáns, fűszeres indiai mártás, jól illik csirkéhez és sertéssülthöz, szendvicsbe, de vajas kenyérrel is nagyon finom. Bármikor elkészíthető, alma egész évben beszerezhető. A hagymákat variálhatjuk a szezonnak megfelelően, tavasszal medvehagyma és újhagyma, nyáron póréhagyma, ősszel pedig fehér vagy sonka hagyma.

Elkészítési idő: 120 perc




6 db közepes savanykás alma
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
4 evőkanál mazsola
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanálnyi barna cukor
2 centis gyömbér (20-25 g)
1 teáskanálnyi vörösbor ecet
1/2 teáskanálnyi kurkuma
1 csokor friss rozmaring (vagy 1-2 tk szárított)
1/2 teáskanálnyi őrölt csili paprika
Só, kevés olaj és őrölt, színes bors





A gyömbért megtisztítom, és a fokhagymával együtt lereszelem. Egy kanálnyi olajat hevítek, azon pár pillanat alatt megpirítom a kurkumát és csilit  majd hozzá adom a reszelt hagymás-gyömbért. Meghintem a cukorral, és két-három percig kevergetve pirítom. Hozzáadom a kis kockákra vágott vörös és póréhagymát, és üvegesre dinsztelem. A rozmaringot apróra vágom, és egy kicsit lepirítom. Hozzáadom a mazsolát és a borecetet, és kiforralom. Felöntöm kevés vízzel, közben meghámozom, kimagozom az almát, és felkockázom. Belekeverem az alapba, és gyakran kevergetve, puhára főzöm. Ha puha az alma, kóstoljuk meg, korrigáljuk, ki mennyire szereti édesen, vagy savanykásan. Ha kész vagyunk az ízesítéssel, forraljuk össze még egyszer. Forrón, tiszta üvegekbe merjük, és azonnal lezárjuk, így akár 3-4 hónap is eláll, de fontos, hogy felbontás után, tegyük hűtőbe, és fogyasszuk el.

Jó étvágyat hozzá!

Max
   

2 megjegyzés:

Vera írta...

Rozmaring mennyi és mikor kerül bele?

Max Gastro írta...

Köszönöm, a kérdés jogos, javítom.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin