2013. október 5., szombat

MI A KŐ (étteremnyitó és gondolatok, sok képpel)

Tegnap volt a hivatalos megnyitója a Balaton-felvidék újabb gasztronómia ékkövének, a MI A KŐ-nek. Köveskál központjában, a régi szövetkezeti kocsma épületét újította fel a vállalkozó család. Trombitás Tamás ismert képzőművész és közkedvelt borász is. A Trombitás Borház ismert a környéken, de a nagyobb borkereskedések polcain is megtalálhatóak a kézműves boraik.


A tesztüzem már hetek óta zajlik, a visszajelzések jók. Tamás és Katalin asszony elégedetten szemlélte a megjelent ínyenc közönséget.


Kis étteremről beszélünk, de talán nem is kell erre a helyre nagyobb. A helyi termékek becsülete érződik az első pillanattól. A bejárat mellet a tálalószekrény tele, igaz egyenlőre a saját készítésű lekvárokkal, de már folynak a beszerzések. Nincs nehéz dolguk, hiszen az oly híres, káptalantóti piac sincs messze.


A megnyitó kínáló asztala.


A finomságok közt a büféasztalon kóstolhattunk zsidó tojást, saját májast és a séf által ajánlott pástétomot is. Persze nem bírtam ki, és azért besurrantam a konyhára, itt kaptam az ajánlást a pástétomra.



Környékbeli és saját borok, hangsúlyozva a helyi termékek/kincsek értékét és annak fontosságát. Tamásék ezen a téren maximalisták, bejárták már a környéket, felkutatva a minőségi alapanyagokat. Mesélhetnék arról, aki egy jó sült keszegért akár egy délutánt is feláldoz.


Felmerül a kérdés, van e létjogosultsága egy ilyen étteremnek, a szezon végén, egy eldugott kis falu közepén. A tesztidőszak biztató jeleket mutat, de a megnyitó lelkes és éhes közönsége is ezt sugallja.


Egyszerű ételek, minőségi alapanyagokból, remek ízek. Ennél több talán nem is kell egy "jó" étteremhez. Nem hiszem hogy Michelin csillagra áhítoznak, inkább csak csokorba vagy tányérba gyűjteni a legjobb dolgokat. Az életképességét majd meglátjuk, de mindenképpen sok erőt kívánunk ehhez a munkához.


Megyek is és felbontok egy Trombitás bort, támogatásként ehhez a küldetéshez.  Tamás, sok sikert!


Max


  • MIAKŐ Étterem és borház.

  • Fő utca 25
  • Köveskál
  • 8274

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin