2013. október 15., kedd

Hétvégi kenyér, a kenyér világnapjára

Idén is csatlakozunk, a Süss egy kenyeret a kenyér világnapjára mozgalomhoz.

Limara hívta életre ezt a csodás kezdeményezést, és minden évben részt veszünk.


"Arra gondoltam, hogy mi, akik otthon rendszeresen vagy csak alkalmanként sütünk a kenyeret, csatlakoznánk ehhez a jeles naphoz egy mozgalommal. Ezen a napon mindannyian két kenyeret (vagy más péksüteményt) dagasztanánk be, egyet magunknak, egyet pedig ajándékba. A megajándékozott lehet bárki, egy rászoruló idegen, pl. hajléktalan vagy idős nyugdíjas, sok gyermekes család, de lehet az a szomszéd, jó barát. Az ajándékba készült kenyereket fotózzátok le, töltsétek fel ide, később albumba rendezzük őket! Ez nem egy játék! Nincs legszebb, legnagyobb, nincs lájkolás, nincs győztes! Itt csak jó szándék van! Hívjátok az ismerőseiteket is!"
Limara

Kövesd a Kenyér Világnapja oldalát a Facebook-n, itt láthatod, miket sütöttünk.


Idén erre a hétvégi (eredetileg nyaraló-koszorú) kenyérre esett a választásom. A bagel és a ágas-bogas bagett házasságából született, ropogós, könnyen darabolható kenyér. Elő tésztát készítettem hozzá, hagytam érni 2-3 órát, majd ez lett a tészta alapja.

Elő tészta:
20 dkg rétes liszt (ha nincs, lehet sima liszt is)
20 dkg langyos, kéz meleg víz

1 dkg friss élesztő


A vízben feloldom az élesztőt, majd kevergetve hozzáadom a lisztet. Alaposan összekeverem, lefedve, szobahőmérsékleten hagyom pihenni 2-3 órát.

Tészta:
1 adag, pihentetett elő tészta
35 dkg sima liszt
15 dkg kéz meleg, langyos víz
1 dkg friss élesztő

2 teáskanálnyi só


Az elő tésztára öntöm a langyos vizet és az élesztőt. A lisztet átszitálom, összekeverem a sóval, és beledolgozom az élesztős alapba. Puha lágy tésztát dagasztok belőle. Vékonyan olajozott kelesztő tálba teszem, és huzatmentes helyen kelesztem 30-35 percet.

Négy részre osztom, lágyan összegyúrom labdaformára. Az ujjammal a közepét kibököm, és óvatosan forgatva kinyújtom, 20-25 cm-s karikára. Sütőlapra teszem, és ismét kelesztem 15-20 percet. 


Megkenem vízzel, meghintem liszttel, és konyhai ollóval bevágom körben. A bevágásokat kicsit kifordítom. Előmelegített sütőben 2300-240 fokon, 20-25 perc alatt ropogósra sütöm.

Jó sütögetést! és hamarosan újra sütünkJ

Max (Tanulj meg velem sütni!)


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin