2014. május 15., csütörtök

Zöld currys harcsafilé (Food Revolution Day 2014)

Food Revolution Day

A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak), és ez mekkora problémát jelent ma ez a jelenség a társadalmakban). Arra buzdít a felhívás, hogy mesterséges gyorskaják és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb, és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.


A nemzetközi mozgalom Magyarországon is követőkre talált. Több nagyvárosban lesznek rendezvények, és nagyon sok bejegyzési is születik a web oldalakon.
A Balatoni résztvevőket a PartFm csapata fogja össze.


Azt gondoltuk a Monitor Magazinnal, hogy egy olyan étel, ami egy kicsit egészségesebbre van hangolva a megszokottnál, azzal máris megtesszük az első lépéseket az egészséges(ebb) életmód felé.  Ha már azokat az alapanyagokat helyezzük előtérbe, amik egy kicsit egészségesebbek, máris nagyot lépünk előre.


Egyszerű halas étel, sok zöldséggel, kókusztejjel és egy Indiai fűszerezéssel. A bátrabbak dúsíthatják kevés Chili paprikával, de ne legyen pokolian erős, inkább csak pikáns.



Elkészítési idő: 35-40 perc

50 dkg (szarvasi) afrikai harcsafilé
4-5 dl kókusztej
10-15 dkg édesburgonya (batáta)
10-15 dkg cukkini
1 kisebb piros kaliforniai paprika
1 szál újhagyma
2 evőkanál zöld curry paszta
2 evőkanálnyi aprított koriander zöldje vagy petrezselyem
1 evőkanál vaj
1-2 teáskanálnyi hal fűszer





1. A halat öblítsük le, töröljük szárazra, és vágjuk ujjnyi csíkokra. A batátát hámozzuk meg, és vágjuk csíkokra, a cukkínivel együtt. A paprikát magozzuk ki és vágjuk csíkokra.
2. A vajat olvasszuk meg egy mélyebb serpenyőben, azon pár pillanatig pirítsuk meg a hal fűszer keveréket, majd adjuk hozzá a curry pasztát. Folyamatosan kevergessük 2-3 percet.

3. Keverjük bele a csíkokra vágott zöldségeket, és a karikára vágott újhagymát. Pároljuk 2-3 percet, és öntsük fel fél deci hideg vízzel.


4. Keverjük bele a kókusztejet, és oldjuk fel a zöldséges lében. Ha felforrt, tegyük bele a hal egy harmadát, majd ha újra forr, akkor a második részt, és utána hasonlóképpen az utolsó darabokat is.
5. Óvatosan keverjük össze, vigyázva hogy ne törjük össze a halhúst. Közepes lángon forraljuk 5-6 percet, utána tálalhatjuk is. Köretnek adjunk hozzá párolt rizst, vagy puha, fehér kenyeret.

Jó étvágyat hozzá!


Max
A receptet a Szarvasfish támogatta, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin