2015. december 16., szerda

Zöld teafűben érlelt lazacfilé (Grawlax)

Grawlax, (Svéd) jelentése temetett hal. A skandináv vidék tartósítási módszerére utaló név jelzi, hogy só, cukor és fűszerek keverékébe „temetett” hal. Az így sokáig eltartható, ízletes, pácolt hal népszerű csemege. Miután már itthon is elérhetőek, nagyon jó minőségű halfilék, érdemes elkészíteni. Játszhatunk az ízekkel, én most itt a zöldtea ízét használtam.


Elkészítési idő: 15-20 perc + a pihentetés


55-60 dkg friss, bőrös lazacfilé
4 dkg zöld teafű
4 dkg nagy szemű tengeri só
4-5 dkg barnacukor
2 dkg szárított kapor

2 dkg morzsolt koriander levél


1. A teafüvet összekeverjük a sóval, a cukorral, a kaporral és a koriander levéllel.
2. Öblítsük le a halat, törölgessük szárazra. Terítsük el a fűszer 1/3 részét egy tányéron, fektessük rá a halat, bőrös felével lefelé.
3. Terítsük be a maradék fűszerkeverékkel a halat. Alaposan tekerjük be háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe. Tegyünk rá fél kilónyi súlyt, és érleljük 18-20 órán keresztül.
4. Bontsuk ki a halat, kaparjuk le a fűszer nagy részét, majd öblítsük le. Töröljük szárazra, és vágjuk fel vékony szeletekre. Fóliában csomagolva 3-4 napig eltárolhatjuk.
Tálaláskor adjunk mellé pirítóst vagy kenyeret és citrom gerezdeket.
Érlelt halfilé, egy ősi, svéd tartósítási módszerrel. (Grawlax-Svédország)


Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban jelenik meg.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin