Grawlax, (Svéd) jelentése temetett hal. A skandináv vidék tartósítási módszerére
utaló név jelzi, hogy só, cukor és fűszerek keverékébe „temetett” hal. Az így
sokáig eltartható, ízletes, pácolt hal népszerű csemege. Miután már itthon is
elérhetőek, nagyon jó minőségű halfilék, érdemes elkészíteni. Játszhatunk az
ízekkel, én most itt a zöldtea ízét használtam.
Elkészítési idő: 15-20 perc + a pihentetés
55-60 dkg friss, bőrös lazacfilé
4 dkg zöld teafű
4 dkg nagy szemű tengeri só
4-5 dkg barnacukor
2 dkg szárított kapor
2 dkg morzsolt koriander levél
1. A teafüvet összekeverjük a sóval, a cukorral, a kaporral és a
koriander levéllel.
2. Öblítsük le a halat, törölgessük szárazra. Terítsük el a fűszer 1/3
részét egy tányéron, fektessük rá a halat, bőrös felével lefelé.
3. Terítsük be a maradék fűszerkeverékkel a halat. Alaposan tekerjük be
háztartási fóliába, és tegyük a hűtőbe. Tegyünk rá fél kilónyi súlyt, és
érleljük 18-20 órán keresztül.
4. Bontsuk ki a halat, kaparjuk le a fűszer nagy részét, majd öblítsük
le. Töröljük szárazra, és vágjuk fel vékony szeletekre. Fóliában csomagolva 3-4
napig eltárolhatjuk.
Tálaláskor adjunk mellé pirítóst vagy kenyeret és citrom gerezdeket.
Érlelt halfilé, egy ősi, svéd tartósítási módszerrel.
(Grawlax-Svédország)
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept a Kedvenc Gasztro
rejtvény magazinban jelenik meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése