2016. március 23., szerda

Tavaszi báránycomb steak


A Káli-medence gyógyfüvein és zöldjein legelő bárányból készült ez a recept. Nagyon rákészültem, több (főleg nekem, annak számító) nagy szakács receptjét tanulmányoztam. El kell mondanom, néha érdekes mellékszálak kerültek elő. Mesélhetnék a telihold idején szedett fűszerszámokról, a páratartalomról, a különböző só és fűszerek kiválasztásáról, a csillagok állásásról és a sütőedények fontosságáról. Van olyan francia séf, aki külön serpenyőt tart a báránynak és külön a halnak. Nincs ebbe semmi kivetni való, hiszen tudjuk, sokat számítanak ezek a részletek is (ha más nem, pszichésen, a séf lelkének).
Amit kiszűrtem, és számomra fontosnak tűnt, azt gyúrtam össze a saját gondolataimmal. A húst már reggel kikészítettem, így szobahőmérsékletről indult a sütés. A húst fűszereztem, ízesítettem, és utána kentem meg olajjal, és sütöttem forró serpenyőben. Azt figyeltem meg, hogy a hazai fogyasztási szokások még nem igazán fogadták el a rozéra, médiumra sütött húsokat (amikor a vastag, igazi hamburgert visszaküldik, mert a közepe enyhén rózsaszín, a vendég szerint még nyers, és kéretik „rommá” sütni)
Itt is érvényesül, ami a gasztronómia egyik fontos, nagy alappillére, a kevesebb az (sokkal) több.

Elkészítési idő: 20-25 perc + a pihentetés, ebből munka 10-15 perc





4-6 szelet Gusztahús báránycomb szelet
1 mokkáskanálnyi sült hús fűszer (ez most saját keverék, a tavaszi sorozatból, aroma, só és ízfokozó mentes)
1 csipet MaxGastro (füstölt) tengeri só
frissen őrölt színes bors
kevés olaj a sütéshez





1. A szobahőmérsékletű húst, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Sózzuk és borsozzuk, majd pár csepp olajjal bekenjük.
2. Egy nagyobb, (öntöttvas) serpenyőt hevítünk, közepes lángon. A hús szeleteket beletesszük, és egy kicsit a kezünkkel lenyomjuk. 4-5 percet sütjük (ez függ a szelet vastagságától, illetve mennyire szeretjük átsütni), majd egy csipesszel megfordítjuk. A másik oldalának már csak 3-4 percet adunk.
3. A sültet kivesszük, és egy (előmelegített) tányérra tesszük, pár percet pihentetjük tálalás előtt. Adjunk hozzá friss zöld salátát, mentás-joghurtos öntettel. Éles, lehetőleg recés (steak) kést tegyünk a tányér mellé, azzal könnyedén tudjuk majd szelni.

Jó étvágyat hozzá!
Max
A recepthez a friss húst Gusztahús biztosította, köszönjük!
A fűszerek és a füstölt só megtalálható a Bijobolt.hu és a Mediline.hu polcain.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin