2020. április 20., hétfő

Pizza otthonra


Pizza otthonra

Ez a kedvenc pizza tészta receptünk. Két féle módon lehet használni. Frissen, dagasztás után, azonnal, vagy hűtőben tartva, érlelve, legalább 2-3 napot, de akkor az igazi, ha 5-6 napos. A tésztát nem szabad túl dagasztani, mert megkeményedik. Ha eltesszük, érdemes egyben, és felhasználás előtt kivenni, átdolgozni, kiosztani, és felhasználni. Ez a tészta mennyiség 8-10 pizzára elég.



1 kg pizza liszt (én a Kunságit használom, ezzel a recepttel jól működik) vagy BL55-s kevés rétesliszttel keverve (max. 10%)
0,55-0,6 l víz (szoba hőmérsékletű)
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
7 g szárított élesztő (ha meleg van, elég a fele is)
1-2 evőkanál olívaolaj




Keverjük el a sót és a cukrot a liszttel, és a szárított élesztővel. Tegyük egy dagasztóedénybe a lisztet, és az ujjunkkal kevergetve öntsük bele a vizet. Dolgozzuk össze, majd amikor az összes vizet felvette, adjuk hozzá az olajat. Gyúrjuk össze, addig, míg a tészta felülete kisimul. Pár perc gyúrás kell hozzá, és amikor azt gondoljuk, hogy ez sosem fog kisimulni, akkor egyszerre kész lesz.
Ha azonnal felhasználjuk, melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra, tegyünk bele egy pizza sütőkövet. Hagyjuk felmelegedni, addig osszuk szét a tésztát nyolc egyforma darabra. Nyújtsuk ki, az első kettőt, hagyjuk pihenni, és csak akkor kenjük meg a szósszal, mielőtt betennénk sülni. Szósz, feltét és sajt, szándékosan nem írok, hiszen ebből már mindenkinek megvan a kedvenc összeállítása. A fontos, hogy a kevesebb több. 



Hűtött érlelés: tegyük a bedagasztott tésztát egy fedeles edényben, a hűtő leghidegebb részére, ez általában az alsó polca. Mikor fel szeretnénk használni, akkor vegyük ki a hűtőből a tésztát, vegyük le a tetejét, borítsuk ki egy gyengén lisztezett nyújtólapra. Gyúrjuk át, és osszuk fel nyolc részre, formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra, és a fentiekben megírt módon készítsük el. 



Sütés: a megformázott tésztát egy sütőpapírra húzom, és az alá nyúlok egy fém pizza lapáttal, és úgy teszem be a forró kőre, agy nem ég rá a lehulló liszt. Aki szeretné, fele időben húzza ki alóla a papírt, de vigyázzon a kezére.



Sütési idő az elsőknél 7-8 perc, de ahogy melegszik a sütő ez lehet 5-6 perc is, ami nagyban függ attól, mekkorára nyújtottuk a tésztát, és mennyi feltét van rajta. 

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin