Pizza otthonra
Ez a kedvenc pizza tészta receptünk. Két féle módon lehet használni.
Frissen, dagasztás után, azonnal, vagy hűtőben tartva, érlelve, legalább 2-3
napot, de akkor az igazi, ha 5-6 napos. A tésztát nem szabad túl dagasztani,
mert megkeményedik. Ha eltesszük, érdemes egyben, és felhasználás előtt
kivenni, átdolgozni, kiosztani, és felhasználni. Ez a tészta mennyiség 8-10
pizzára elég.
1 kg pizza liszt (én a Kunságit használom, ezzel a recepttel
jól működik) vagy BL55-s kevés rétesliszttel keverve (max. 10%)
0,55-0,6 l víz (szoba hőmérsékletű)
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
7 g szárított élesztő (ha meleg van, elég a fele is)
1-2 evőkanál olívaolaj
Keverjük el a sót és a cukrot a liszttel, és a szárított
élesztővel. Tegyük egy dagasztóedénybe a lisztet, és az ujjunkkal kevergetve
öntsük bele a vizet. Dolgozzuk össze, majd amikor az összes vizet felvette,
adjuk hozzá az olajat. Gyúrjuk össze, addig, míg a tészta felülete kisimul. Pár
perc gyúrás kell hozzá, és amikor azt gondoljuk, hogy ez sosem fog kisimulni,
akkor egyszerre kész lesz.
Ha azonnal felhasználjuk, melegítsük elő a sütőt 240-250
fokra, tegyünk bele egy pizza sütőkövet. Hagyjuk felmelegedni, addig osszuk
szét a tésztát nyolc egyforma darabra. Nyújtsuk ki, az első kettőt, hagyjuk
pihenni, és csak akkor kenjük meg a szósszal, mielőtt betennénk sülni. Szósz,
feltét és sajt, szándékosan nem írok, hiszen ebből már mindenkinek megvan a
kedvenc összeállítása. A fontos, hogy a kevesebb több.
Hűtött érlelés: tegyük a bedagasztott tésztát egy fedeles
edényben, a hűtő leghidegebb részére, ez általában az alsó polca. Mikor fel
szeretnénk használni, akkor vegyük ki a hűtőből a tésztát, vegyük le a tetejét,
borítsuk ki egy gyengén lisztezett nyújtólapra. Gyúrjuk át, és osszuk fel nyolc
részre, formázzunk belőle gombócokat. Melegítsük elő a sütőt 240-250 fokra, és
a fentiekben megírt módon készítsük el.
Sütés: a megformázott tésztát egy sütőpapírra húzom, és az
alá nyúlok egy fém pizza lapáttal, és úgy teszem be a forró kőre, agy nem ég rá
a lehulló liszt. Aki szeretné, fele időben húzza ki alóla a papírt, de
vigyázzon a kezére.
Sütési idő az elsőknél 7-8 perc, de ahogy melegszik a sütő
ez lehet 5-6 perc is, ami nagyban függ attól, mekkorára nyújtottuk a tésztát,
és mennyi feltét van rajta.
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése