2010. október 30., szombat

Hogy Másnak is szép legyen a Karácsony:

Jött az árvíz, jöttek a hatalmas viharok, a soha nem látott mennyiségű esők, a jég. Olyan természeti katasztrófák sújtották az országot, amivel az egyes területen élők közül mindenki nehezen birkózott meg, még azok is, akiknek nincsenek megélhetési problémái. Családok vesztették el az otthonukat, a megélhetést jelentő földet, az állatokat, mindent. Az árvízzel sújtott területeken élők megtapasztalták, hogy milyen átmeneti otthonokban élni, iskolákban, tornatermekben tölteni az éjszakát, a napokat. Megélni, hogy nincs ennivaló, megélni, hogy egyáltalán nem biztos, másnap lesz valamilyen étel, amit a család elé tehetnek.
El tudja Ön képzelni, hogy ennyire megváltozik az élete? Munka nélkül marad, és olyan szegénységben él, hogy szó szerint éhezik? El tudja Ön képzelni, hogy a gyerekei csak az óvodában, iskolában esznek meleg ételt? Ehhez nem kell árvíz, nem kell természeti katasztrófa. Magyarországon több tízezer gyerek él a szüleivel, családjával olyan szegénységben, hogy mindezt árvíz, eső, és jég nélkül is átéli, átélte. Átéli, a szó szerinti éhezést.


Megdöbbentő, de így van, ma Magyarországon nagyon sok gyerek és családjuk él nyomorban. A Kifőztük csapata sok ember szeretetét elnyerte már, szerte az országból,világból. Valamikor a nyáron megfogalmazódott egy gondolat, itt az idő, hogy ezt a megtisztelő figyelmet valami olyasmire fordítsuk, amivel segíteni tudunk.




Hogyan készültünk?

Az akcióban így résztvevő összesen 115 blogger közreműködésével készítettünk egy karácsonyi – pdf formátumban megjelenő – kiadványt, melyben karácsonyi ételek, italok, karácsonyi gasztro- és kézműves ajándékötletek kaptak helyet. Megkerestük a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet, hogy segítségükkel az összegyűjtött adományokat rászoruló gyerekek és családjuk számára eljuttassuk.

Hogyan segíthet?

Nincs minimum, nem számít, hogy Ön esetleg csak kisebb összeggel tud hozzájárulni, mert a Magyar Élelmiszerbank a befolyó összegek minden forintjából élelmiszereket juttat el a rászoruló gyermekes családoknak, de természetesen több pénzből több gyermeknek lehet szebb karácsonya.
Az adományozással és a receptkönyv letöltésével nem ér véget az akció. A Magyar Élelmiszerbank beszámol az adományok célba juttatásáról, képeket is láthatunk majd azokról,  akiknek Ön is segített szebbé tenni az ünnepeket.
Fantasztikus érzés kapni, de adni még annál is sokkal jobb.

Segítsen, hogy segíthessünk!

Részletek és tudnivalók a Kifőztük-karácsony oldalán


Köszönjük!!!


Max

2010. október 28., csütörtök

KÉS- forgatás és a klip

Elkészült a KÉS élmény kilpje, ezzel együtt a Mézes Mikulás könyvbe is megsütöttük és főztük a mézes recepteket.



Szorgos-gondos kezek már a könyv összeállításán dolgoznak, addig is kedvcsinálónak a készítésről készült kis fim:





És hogy lehet szert tenni a Mézes Mikulás receptes könyvre?

Minden fontos tudnivaló a KÉS (katt ide) oldalán megtalálható. Csodás dolgokat alkottunk, sokan voltunk, a hangulatot egy kicsit visszaadja a klip, de összességében a Mézes Mikulás könyv fogja visszaadni.

Segítsd Te is a KÉS programját, köszönjük!

Max

2010. október 25., hétfő

Hamburger egy kicsit másképpen

Hamburger, de egy kicsit másképpen. A saját készítésű húspogácsát egy általunk formázott kelt buciba csomagoljuk. Az elősütött húspogácsa puha és omlós marad a tésztaburokban, és az íze...
Lehet a hús mellé tenni: sült hagyma, sajt, uborka, ketchup, mustár vagy amit szeretünk. De nálunk szinte mindenki másképpen ízesíti, ezért csak az alapot sütöttem meg, és utólag variáltuk.


Hozzávalók 12 bucihoz:

- 2 dkg cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 34 dkg víz
- 6 dkg olaj
- 10 dkg rétes liszt
- 54 dkg sima liszt (vagy 64 dkg sima liszt, ha nincs rétes liszt)
- 2 dkg só
- 5 g búza sikér (elhagyható)

A kenéséhez egy felvert tojás

Hamburger buci:

- 50 dkg darált pulykahús
- 50 dkg darált sertéshús
- 2 nagyobb savanykás alma
- 1-2 ek aprított petrezselyem zöldje
- 1-2 tk provanszi fűszerkeverék
- só, bors


Lágy tésztát dagasztunk, majd egy fedeles tálban liszttel megszórva kelesztjük. Amíg kel a tészta, addig gyúrjuk össze a húspogácsa alkatrészeit. Keverjük össze a húsokat, az almát meghámozva reszeljük bele, majd fűszerezzük és ízesítsük. Összedolgozva érleljük egy kicsit, majd vizes kézzel formázzunk pogácsákat belőle. Serpenyőben, kevés olajon süssük meg.

Gyúrjuk át a tésztát, osszuk 12 egyforma téglalapra, és erre tegyünk 1-1 kisütött pogácsát. Hajtsuk rá a maradék tésztát, és óvatosan zárjuk le a széleket, és formázzuk buci alakra.


Előmelegített sütőben, 180 C-on, két vagy három részletben, tojás sárgájával megkenve, süssük szép pirosra.
Vigyázat a belseje forró!


Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 24., vasárnap

Olvasóim készítették: DZS tortái 3.

Hoztam még pár képet DZS műveiből. Annyira megfogott a kézügyessége, remélem sok szép tortáját fogjuk még megcsodálni.


Lovas torta



Rendőrös


Másik nagy kedvencem a Nyuszis


Tornacipős




és a karamelles rózsás

Ugye szépek?


DZS és Max

2010. október 23., szombat

Programajánló: 2010 november, nyugat-balatoni régió

Programok nyugat-balaton-ról, november hóra:


Novemberben Gyenesdiás az elmúlt évben – fotókiállítás
Gyenesdiás Községháza

November 5. Angolul beszélők napja Keszthely Balaton Színház

November 8-14.  Márton-napi Libato(u)r és Újborünnep (országos programok, infó itt)



November 13. ,,Családi Döngicsélő” Keszthely G. K. Műv. Központ

November 13. Civil szervezetek „Márton napi Zöld estje” Gyenesdiás Községháza

November 17. Filmklub Keszthely Balaton Színház

November 19. Koltai - Galla Kabaré Keszthely Balaton Színház

November 20. Katalin Napi Disznóvágás Vonyarcvashegy Bacchus Étterem

November 26. IV. Helytörténeti Nap Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár

November 26. Balaton Art Alkotóegyesület Téli Tárlata Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár

November 27. ,,Családi Döngicsélő” Keszthely G. K. Műv. Központ

November 28- dec. 28. Advent és Karácsony Keszthelyen Keszthely Sétáló u., Műv. Közp., Színház

November 28. Adventi Gyertyagyújtás I. Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár

További információk itt:


Tourinform Keszthely
E-mail: keszthely@tourinform.hu
www.keszthely.hu

Tourinform Hévíz
E-mail: heviz@tourinform.hu
www.hevizmarketing.hu

Tourinform Vonyarcvashegy
E-mail: info@vonyarcvashegy.hu
www.vonyarcvashegy.info.hu

Tourinform Gyenesdiás
E-mail: gyenesdias@tourinform.hu
www.gyenesdias.info.hu

Infopont Balatongyörök
E-mail: info@balatongyorok.hu
www.balatongyorok.hu

2010. október 22., péntek

Kombe

Én is kipróbáltam ezt a nagyszerű tésztát, Kombe-t. Könnyű foszlós tészta, lehet édes, lehet sós töltelékkel.  Nálunk készült már sonka és ricotta töltelékével, valamint (házi)krémsajttal és zöld-fűszerekkel.


 Fázis fotókat Chef Viki nagyon szépeket készített, azok alapján könnyedén elkészíthetjük.



Most az édes verzión dolgozom, de addig is megmutatom milyen lett a miénk.


Köszönjük a receptet Edinek és a 4PL-nek!

Max

2010. október 21., csütörtök

Olvasóim készítették: DZS tortái 2.

Meséltem már DZS tortáitól, és olyan jó volt a fogadtatás, hogy megosztanék még pár képet. Azt gondolom, hogy érdemes megnézni ezeket a szépséges tortákat.

DZS gondolatai a sütésről-főzésről:


Könnyen rálehet szokni a sütés „édes ízére”!
Egy torta elkészítése során kiélhetem kreativitásomat, belekeverem azt a szeretetet amit talán a hétköznapokban
nem tudok kinyilvánítani amit érzek az iránt, akinek készül a tortám.
A cukrászat nagy szabadságot ad az ötleteim megvalósításához, amihez gyakran segítséget kell kérnem a Nagyoktól!
Köszönöm Anyai Nagymamámnak, Anyukámnak, hogy gyerekkoromtól kezdve próbálták megtanítani, átadni azt a tudást amit Ők is
az évek alatt tanultak.


Orvosos:-) /a másik nagy kedvencem/


Esküvői torta


Boros palack


Dínós


Emeletes


Hát nem gyönyörűek? Még lesz egy csokorra való gyönyörűség, azt is közzé fogom tenni.

DZS és Max

2010. október 20., szerda

Olvasóim készítették: DZS tortái 1.

Kaptam minap egy mailt az egyik Olvasómtól, DZS-től. Azzal a kéréssel keresett meg, hogy segítsek az ország tortája 2010, házi elkészítésében. Vagyis a készítés megy, csak a torta forma mérete kellene. Hűha, gondoltam, ez aztán a bátorság. Megbeszéltük, és azt is hogy küld képet. Küldött:


Az Ország tortája 2010, egy Amatőr által elkészítve

Tudom hogy illetlenség Amatőrnek hívni, de Ő állítja magáról, és nem tudom meggyőzni, hogy a Profikat megszégyenítő kézügyessége van. Küldött még pár képet, azokból szemezgetek.


Szelet az Ország tortájából, itt meg lehet nézni, milyen is volt az eredeti.


Az egyik nagy kedvencem, a horgászos torta


Barbi


Rózsa torta

Azt gondolom, örülnénk, ha ilyen szép tortákat tudnánk átadni egy meghitt pillanatban. Ti hogy gondoljátok?

DZS és Max

2010. október 18., hétfő

Szerb kenyér (Pogace) receptek

Meghoztam az ígért recepteket a Szerb kenyérhez. Közben kiderült, hogy valószínű ez egy "kitalált" név, mert több szálon futó nyomozás sem talált gyökereket. Hivatkozom az eredeti receptre, én a nevet onnan vettem át, és tisztelettel megtartom.
De mindegy végső soron a név és származás, inkább koncentráljunk a kenyérre. Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.

Két különböző liszt keverékkel készítettem, két kenyeret, de az elkészítés módja ugyanaz volt.


Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:

- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só

A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás ( a fele ehhez, a másikhoz a többi)

Szóráshoz: szezámmag és lenmag





Hozzávalók, a durum-rozs lisztes verzióhoz:


- 15 g friss élesztő
- 1 ek szőlőmag olaj
- 1 ek méz

- 15 dkg tej
- 10 dkg víz

- 15 dkg durumliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só


A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás (a másik fele)


Szóráshoz: szezámmag és lenmag

Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.


Ez a durumliszt és világos rozsliszt keverékéből készült.


 Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.


Rácson hagyom kihűlni. Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.


A teljes kiőrlésű rozsliszttel készült.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 16., szombat

A kenyér világnapjára: Pogace, a szerb kenyér

Ma van a kenyér világnapja, hoztam hát egy különlegességet. Pogace, a szerb kenyér. Pita korongok, legyező alakban. Most csak a képek, de hamarosan hozom a recepteket is. Akinek sürgős lenne az inspirációkat itt és itt találja.


Légiesen könnyű tészta, egymásra simuló levelek, csak törni kell.



Ez durum és világos rozsliszt keverékéből,



ez pedig teljes kiőrlésű rozsliszttel. A szórása len és szezámmag.


Recept hamarosan!

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin