2010. október 18., hétfő

Szerb kenyér (Pogace) receptek

Meghoztam az ígért recepteket a Szerb kenyérhez. Közben kiderült, hogy valószínű ez egy "kitalált" név, mert több szálon futó nyomozás sem talált gyökereket. Hivatkozom az eredeti receptre, én a nevet onnan vettem át, és tisztelettel megtartom.
De mindegy végső soron a név és származás, inkább koncentráljunk a kenyérre. Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.

Két különböző liszt keverékkel készítettem, két kenyeret, de az elkészítés módja ugyanaz volt.


Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:

- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só

A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás ( a fele ehhez, a másikhoz a többi)

Szóráshoz: szezámmag és lenmag





Hozzávalók, a durum-rozs lisztes verzióhoz:


- 15 g friss élesztő
- 1 ek szőlőmag olaj
- 1 ek méz

- 15 dkg tej
- 10 dkg víz

- 15 dkg durumliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só


A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás (a másik fele)


Szóráshoz: szezámmag és lenmag

Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.


Ez a durumliszt és világos rozsliszt keverékéből készült.


 Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.


Rácson hagyom kihűlni. Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.


A teljes kiőrlésű rozsliszttel készült.

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

4Gyerek írta...

Ötletes. Épp azon töprengtem, hogy vajon vágni kell-e, s ha netán igen, akkor hogyan, de közel a végéhez már ott volt a válasz.

Bianka írta...

Nagyon guszta, igazán finom ropogós

Chef Viki írta...

Mán csak egy kis zakuszka kéne hozzá kenegetősnek :-)

Eva írta...

Kedves Max,

nagyon szépek lettek a kenyereid. Látom, nyomoztál az eredete után, így ha nem veszed tolakodásnak, megosztok Veletek pár infót. Az ilyen módon - korongok egymásra, vajjal "összeragasztva"- készített "kenyér" tényleg a hagyományos szerb konyha szerves része. Gyakran készítik családi eseményekre, illetve gyermek születése esetén készíti a nagymama arra a napra, amikor az újdonsült családtag és az anyukája hazaérkeznek a családi házba.Egyébként a szerbeknél a Pogača-nak (ejtsd pogácsá) hívnak minden kör alakú "kenyeret", míg ami nálunk a pogácsa, az szerbül pogačice (kis pogácsák). A síma kenyér, ami tényleg kenyér formájú, az pedig a hleb:)Üdv!

Edit (Esc) írta...

Csak ismetelni tudom magam: gyonyoru.
Eva, koszi az infokat! Nagyon hasznosak!

Max írta...

Köszönöm szépen!

CV! inkább mártogatósnak való, de isteni puha!

Eva! köszönöm az infókat!!

Esc! köszike 4PL!!

Eperlány írta...

Max, ez gyönyörű!
Eperlány

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin