De mindegy végső soron a név és származás, inkább koncentráljunk a kenyérre. Puha, omlós pita lapok egymásra illesztve és formázva. Közé egy kis olvasztott vaj, ami lehetővé teszi azt hogy a lapokat le tudjuk egymásról választani.
Két különböző liszt keverékkel készítettem, két kenyeret, de az elkészítés módja ugyanaz volt.
Hozzávalók, a rozsos verzióhoz:
- 11 g szárított élesztő
- 1 ek olíva olaj
- 1 ek méz
- 25 dkg tej
- 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só
A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás ( a fele ehhez, a másikhoz a többi)
Szóráshoz: szezámmag és lenmag
Hozzávalók, a durum-rozs lisztes verzióhoz:
- 15 g friss élesztő
- 1 ek szőlőmag olaj
- 1 ek méz
- 15 dkg tej
- 10 dkg víz
- 15 dkg durumliszt
- 10 dkg sima liszt
- 15 dkg világos rozsliszt
- 5 g búza sikér
- 5 g só
A kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj és egy felvert tojás (a másik fele)
Szóráshoz: szezámmag és lenmag
Lágy tésztát dagasztok, és hagyom kelni 45-50 percet, majd jól átdolgozom a tésztát újra. 12 egyforma bucira vágom, és mindegyiket kinyújtom kb. 10-12 cm-es karikára. Egy 22-25 cm lapos formát kikenek olvasztott vajjal, és ebbe formázom a korongokat, mindkét oldalát megkenem vajjal.
Ez a durumliszt és világos rozsliszt keverékéből készült.
Letakarva kelesztem, majd a felvert tojással megkenem, megszórom a magkeverékkel, és 200 C-ra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Rácson hagyom kihűlni. Nem kell szeletelni, csak törni a lapokat. Pita korongokat kapunk, amit kenhetünk vagy mártogathatunk.
A teljes kiőrlésű rozsliszttel készült.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
Ötletes. Épp azon töprengtem, hogy vajon vágni kell-e, s ha netán igen, akkor hogyan, de közel a végéhez már ott volt a válasz.
Nagyon guszta, igazán finom ropogós
Mán csak egy kis zakuszka kéne hozzá kenegetősnek :-)
Kedves Max,
nagyon szépek lettek a kenyereid. Látom, nyomoztál az eredete után, így ha nem veszed tolakodásnak, megosztok Veletek pár infót. Az ilyen módon - korongok egymásra, vajjal "összeragasztva"- készített "kenyér" tényleg a hagyományos szerb konyha szerves része. Gyakran készítik családi eseményekre, illetve gyermek születése esetén készíti a nagymama arra a napra, amikor az újdonsült családtag és az anyukája hazaérkeznek a családi házba.Egyébként a szerbeknél a Pogača-nak (ejtsd pogácsá) hívnak minden kör alakú "kenyeret", míg ami nálunk a pogácsa, az szerbül pogačice (kis pogácsák). A síma kenyér, ami tényleg kenyér formájú, az pedig a hleb:)Üdv!
Csak ismetelni tudom magam: gyonyoru.
Eva, koszi az infokat! Nagyon hasznosak!
Köszönöm szépen!
CV! inkább mártogatósnak való, de isteni puha!
Eva! köszönöm az infókat!!
Esc! köszike 4PL!!
Max, ez gyönyörű!
Eperlány
Megjegyzés küldése