Nagyon szeretjük a kenyér chipset, de az ára, ha egy beszélgetős délutánhoz, estéhez be kell szerezni, az kisebb vagyon. Gondoltam ezt én is meg tudom csinálni. Sikerült is, fehér kenyér tésztából, de fotózásra nem jutott belőle. Többször készült, de valahogy nem volt egy tartós termék. Arra gondoltam, meg lehetne ezt csinálni rozsos tésztával is, és ízesítve is. Lehetne egy kis provanszi, hagymás-sós és mexikói. Sikerült is, és elsőre jó lett a rozsos tészta. Természetesen ugyan így készülhet fehér kenyér tésztából.
Hozzávalók, 6 db kb. 35-40 cm-es rúdhoz:
- 1 dkg olaj
- 1 dkg cukor/méz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 19 dkg langyos víz
- 5 dkg rétes liszt (ha nincs, akkor sima liszt)
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 18 dkg sima liszt
- 1 mk sikér (elhagyható)
- 1 dkg só
Lágy tésztát dagasztunk, és lisztezett tálban, letakarva hagyjuk kelni 35-40 percet. Átdolgozzuk a tésztát, és hat részre osztjuk. Egyenként vékony ovális alakúra nyújtjuk. Ha szeretnénk ízesíteni, ekkor szórjuk meg halványan a választott ízzel. Szorosan tekerjük fel a hosszanti oldalán, és még jól sodorjuk meg a nyújtólapon, mintha gyurma kígyót csinálnánk.
Rakjuk a sodrott csíkokat egy sütőlapra, és letakarva, langyos helyen kelesszük 40-45 percet. Melegítsük közben elő a sütőt, és 180 C-on süssük szép pirosra. Tegyük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Éles késsel szeljük fel a kívánt vastagságú szeletekre, és fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
Magas hőfokon pirítsuk meg mindkét oldalát. Ha szeretnénk, ekkor ízesített olajjal megspriccelhetjük.
Fogyaszthatjuk mártogatósokhoz, chips helyett vagy olyan éhségűzőnek is. Remek kísérő lehet egy tányér krémleveshez.
Jó étvágyat hozzá!
Max
5 megjegyzés:
Látva egyből egy finom krémleves ugrott be :)
Ez amolyan 'elvesztünk' rágcsa, nincs megállás, ha egyszer nekilát az ember :)
Fokhagymás olivaolajjal megspriccelni? Igazi makói fokhagymás :) Köszi!
Én kenyérrúdból szoktam hasonlót sütni, igaz, az sokkal kisebb, inkább Manó-falat méretű.
Szia kedves Max, díjat kaptál tölem, kérlek nézzél be hozzám!
alchri
Szia!
Én a bolti fokhagymás kenyér chipset szeretem, ám jobban bízok az otthoni ízekben, így amikor olvastam a blogodban ezt a bejegyzést nagyon megörültem neki :), végre én is akkor elkészíthetem
Ám lenne egy kérdésem a recepthez :
"a szeretnénk ízesíteni, ekkor szórjuk meg halványan a választott ízzel" - Ekkor kell a só +fokit hozzáadni, vagy amikor az olajjal(ízesített) spriccelem
előre is köszi
Férfi bajtárs , ki sok örömet szerzett már a blogod alapján :D
Kedves Vjannus!
Én akkor szoktam ízesíteni, mikor kinyújtom. Ekkor szórom meg a kiválasztott ízesítővel. A fokhagyma magában túl erős lenne, és nem tudod egyenletesen eloszlatni. Javaslom a fokhagymás sót vagy a fokhagyma granulátumot.
Megjegyzés küldése