Szerelmünknek része a kudarc is, mert soha nem tudtam elkészíteni úgy, ahogy kellett volna, vagy ahogy emlékeimben sejlik.
Nem rég találtam rá az egyik multi(lidl) kinálatában az elősütött verzióra (a képeken a gyári változat, némi után sütéssel), 3 db 99 huf-ért, ami igen vonzónak tünt.
Mivel fenntartásaim vannak az ilyen dolgokkal kapcsolatban, meg ételt nem szívesen dobok ki, ezért csak 2 csomagot vállaltam be. Ez viszonylag nagy hiba volt, mert miután megkóstoltam, és két nap múlva amikor arra jártam, hogy még veszek, már csak a helye volt.
Remélem még sikerül szereznem, mert ahhoz képest hogy előre gyártott volt, az enyémhez viszonyítva nagyon ízletes, és az oly régen fogyasztott eredetire is erősen emlékeztetett.
Bemásolom az eredeti receptet, ami alapján szoktam készíteni, hátha valaki értékelhető minőségben el tudja készíteni. (fotókkal illusztrált leírást várom a mail címemre:-) )
A tészta finomsága sok múlik a főzési mozzanaton, ez szerintem a kényes pontja, de majd ősszel kikisérletezem a tökéletes bagelt, és akkor majd ismét írok róla.
Amerikai bagel receptHozzávalók:
• 50 dkg finom búzaliszt
• fél csomag élesztő
• 5 teáskanál cukor
• 2,5 dl tej
• 5 dkg vaj
• 2 tojás
• 1 teáskanál só
• kevés vaj és liszt
• 4 ek. langyos víz
Elkészítés:A lisztet tálba szitáljuk, a közepében mélyedést alakítunk ki, abba belemorzsoljuk az élesztőt, majd 1 teáskanál cukorral, 4 evőkanál langyos vízzel és egy kis liszttel simára keverjük. Letakarva 10 percig pihentetjük. A tejet a vajjal addig melegítjük, amíg a vaj fel nem olvad. A tojássárgáját hűtőbe tesszük. A tojásfehérjét a másik tojással felverjük, hozzáadjuk a tejet, 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót és a lisztet, majd az egészet 10 percig dagasztjuk. A tálat liszttel behintjük, a kerekre formázott tésztát letakarva meleg helyen 1 órán át kelesztjük benne. A tésztát átgyúrjuk, és 14 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabot karikára hajlítjuk, a végüket összenyomjuk. Letakarva még 15 percig kelesztjük. Egy edényben 3 liter vizet 1 teás kanál sóval és 2 teáskanál cukorral felforralunk. A sütőt előmelegítjük, két tepsit kivajazunk. A tésztakarikákat tésztaszűrőben egymás után a forró vízbe mártjuk, lecsepegetjük, és a tepsibe tesszük őket. Tojássárgájával megkenjük, végül 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Van hagymás, fahéjas,mazsolás, magos, teljes kiörlésű ...és még sorolhatnám hányféle izeben itt kinnt:))
Általában ezt szokták reggelizni, félbe van vágva eleve, amit csak bedobnak a piritósba és kicsit megütik...vajjal megkenve isteni finom:) Én imádom!
Elkészítési idő: 115 perc
Kalóriatartalom: 180 kcal
8 megjegyzés:
a bagel, úgytudom, inkább zsidó étel mint amerikai. szerintem fűszeres eszternél (fűszer és lélek) biztos találsz receptet:)
http://pakosztos.blogspot.com/2008/04/hzagpotl-bagel-post.html
Ez rendkívűl melós, de pont olyan lesz!!! Sok-sok és még több sikér a jelszó!!!
Millie
Mirtill! Köszönöm, már ezzel segítettél pár kérdésben.
Bombadill! Köszi, tudom hogy zsidó, de az igazi karrierjét amerikában futotta.
Max, erősen túl van ez a recipe bonyolítva! Én megsütöttem Eszter receptjét, azóta is csak azt sütöm, és tökéletes.
http://fakanal.freeblog.hu/search/bagel
Próbáld ki, nem veszíthetsz semmit:)
Köszönöm, mentettem, ez is a kipróbálandó listámra került. Lényegesen egyszerűbb.
Fakanál! A recept tényleg nem a legprimitívebb, de ez van. El kell dönteni, hogy lyukas zsömlét akar az ember vagy bagelt. Az a fickó akinek a könyvéből jegyzeteltem a receptet, nem véletlenül lett győztes több "kenyérolimpián" és világhírűek a könyvei.Nem azért írtam, hogy holnaptól mindenki így süsse, hanem azoknak, akik a teljességre törekednek vagy legalábbis érdeklődnek iránta. Ha valaki egyszer is evett igazi bagelt, észre fogja venni a különbséget. Remélem Maxnak lesz annyi energiája, hogy végigsütve magát a recepteken véleményt mondjon.Addig meg üssétek be a nevét és a bagel szót a keresőbe és sok angol nyelvű blogger tapasztalain csemegézzetek.
Ha ehhez nincs kedvetek, akkor meg csak adjatok pár kanál sikért a lisztetekhez, mindegy meddig és hogy kelesztitek. A tészta legyen olyan ruganyos, hogy belebokszolva visszaüssön! És akkor rendben lesz a tömör állag, nem kell "alulkeleszteni" hozzá. Millie
http://pakosztos.blogspot.com/2008/07/bagel-new-york-style-avagy-megtallni.html
http://doog.freeblog.hu/archives/2009/06/30/Bagel/
Köszönöm! :)
Megjegyzés küldése