2008. július 25., péntek

Gyors amerikai almás-körtés torta

Az új sütő első produktuma, az amerikai almatorta (körtével dúsitva). A kész sütiről metszeti fotó azért nincsen, mert az amatőr séf nem bírta megvárni hogy teljesen kihűljön, és ezért szét dölt:-(
Sajna nem lehetett fotós állapotba hozni, de az íze..hmmm.



Amerikai alma-körte torta (gyors)
Tészta:
dupla adag Classic Crispo tészta, a robotgép késes aprító edényében villámgyorsan elkészíthető.
2 bögre (2,5 dl-es) liszt
1 tk só
1 bögre fagyos margarin vagy vaj (a könnyebség kedvéért egy kocka ráma)
5-6 ek jéghideg víz

A lisztet a zsiradék felével az aprítóban gyorsan morzsásra darálom, hozzáteszem a maradék zsiradékot, és a hideg vizet kanalanként adagolva. Kapok egy szép tészta labdát, amit azonnal a hűtőbe teszek, míg elkészül a tölteléke.



Töltelék:

3 db zöld kemény alma (golden?)

2 db kemény eltenni való körte

5-6 ek (barna)cukor

1 tk mézes fűszer keverék, ha az nincs akkor 1/2-1/2 tk fahéj és szerecsendió keveréke

1 csipet őrölt gyömbér

2-3 ek barack lekvár (az eredeti recept narancs lekvárt ír)

2-3 dkg vaj vagy margarin


Az almát és a körtét meghámozom, és vékony szeletekre vágom, vagy gyalulom. A cukrot kikeverem a fűszerekkel, a tészta felét kinyújtom, és kibélelek vele egy 25 cm átmérőjű sekély tortaformát(lehet hőálló sütőtál, jénai, vagy pie forma). A szeletelt gyümölcsöt és a cukrós fűszert felváltva lerétegezem, és lenyomkodom.

A tejére is jusson cukor, arra rádarabolom a hideg zsiradékot, és a lekvárt. A maradék tésztából készítek rá tetőt, ráteszem, a szélét összedolgozom, és megböködöm villával. maradék tésztából lehet rá díszítést készíteni.

Tejjel megkenem, és előmelegített sütőben 230 c°-on 15 percet sütöm, majd lejjebb veszem az energiát, 190c°-ra és ott sütöm még 30-35 percet.


Rácsra téve kihűtöm, és csak teljesen kihült állapotban szeletelem.

Jó étvágyat hozzá!



A receptet publikáltam az új Receptbazár fórumán tegnap.
Pár szó az új fórumról: régi Barátom, Mesterem és Mentorom, JaniBácsi indította az oldaklán az új fórumot, ahol moderátorként kaptam egy topikot (Császármorzsikák). Itt is próbálom megosztani a receptjeimet és ötleteimet, ha van kedvetek látogassatok meg ott is, és ott tudunk beszélgetni is. Várom a hozzászólásokat, véleményeket és a kérdéseket.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tetszik az ötlet!Imádom az amerikai pitéket!

Garffyka írta...

Max, ez jó. Majd váltogatva sütöm ezt és az énféle ampit. Fincsi lehet :-)

Max írta...

Köszönöm:-)

Nagyon jól variálható, lehet például erdei gyümikkel, csak ott érdemes a levet megfogni egy kis keményítővel. Arról is fogok postolni, de remélem addigra Nálatok is látom:-))

Orsi írta...

Szia!Nézz be a blogomba van egy kis meglepim a számodra!

Cukroskata írta...

Ezt ki fogom próbálni :-)

Kavics írta...

Szét is dől, mert nincs ami összetartja... kanalazni lehet csak, szelni nem... :-(

Max Gastro írta...

Kedves Kavics!
Mi az ami nem sikerült? Sokat használom ezt a tésztát, de nem volt vele problémám, hátha tudok segíteni!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin