2008. július 6., vasárnap

Rest asszony galuskája, avagy a rakott nokedli története

Szeretem ezt a rakott joghurtos galuskát. Mi így hívjuk, de most találtam meg a másik nevén, ami így hangzik: Rest asszony galuskája.
Epertortánál láttam, de Ő is átirányított Margit lapjára az eredeti verzióhoz.

Hasonló amit mi készítünk, bár a sajtot lehagyjuk, mert szerintem így is tömény/laktató egy kicsit.
Nem köret, hanem egy jó főétel, előző este elkészíthető.


Rakott joghurtos galuska:

Hozzávalók:
60 dkg liszt
4 tojás,
1 kk só
1/2 l joghurt (a 450 gr-os mehet bele nyugodtan)
1/2 kg tehéntúró
1 doboz tejföl (a kicsi verzió)
20 dkg szalonna (ez inkább húsos legyen, pl.: kolozsvári, vagy füstölt tarja)
1 ek olaj vagy vaj



A tojásból, lisztből, joghurtból és a kanálnyi (olíva)olajból készítek egy híg nokedli tésztát, de csak durván keverem ki, mert ha simára dolgozom, akkor meg keményedik. Lobogó sós vízbe kiszaggatom, több részletben kifőzöm, lecsepegtetem, de azt mindjárt egy kivajazott sütőtálba rakom (nem kell leöblíteni!).
A túrót kikeverem a tejföllel, és azzal rétegezem, galuska, túrós tejföl, és arra kockázott szalonna.
Addig rétegezem, míg el nem fogy a galuska, de arra figyeljünk, hogy a tetejére túrós tejföl maradjon.
Előmelegített sütőben átsütjük, míg a teteje pirulni kezd.
Kiadós adag, de hűtőben egy-két napot kibír, érdemes az edényt tele rakni.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin