2009. július 24., péntek

Aromák és anomáliák

Aromák és anomáliák, avagy miért ez a kardkivonás és fityula:

Több írás is megjelent az elmúlt napokban, amiben taglaltuk az egészségtelen élelmiszereket és az azokban rejlő titokzatos anyagokat. A folyamat a „quick&easy” és a „főzz az egészségedért” kampány része.

Próbáltuk felhívni az egészségtelen ételekre, drága készítményekre felhívni a figyelmet. Aztán előkerültek az aromákról és adalékokról szóló írások is. Az indulatok hol erősödtek, hol csitultak, de mondhatom azt, hogy tömegek mozdultak meg rá.

Elkészültek a Partner listák, a címkék, és szinte naponta készül gyorsan finomat étel a gasztro blogokon.

De előkerültek az igazi nehézfegyverek, az aromák, ízfokozók és egyéb fincsiségek.

Miután némi rálátásom van a dologra, használtam már hasonló termékeket, ezért szeretném leírni mit is gondolok.

De elsőként egy-két fontos „uniós” jogszabály:

Azokat az adalékokat, amelyek mennyisége az össztömeghez képest kevesebb, mint 2%, azt nem kell a termékleírásban szerepeltetni.*

A termékleírásban szereplő anyagokat, abban a sorrendben kell feltüntetni, amilyen részben/mennyiségben szerepelnek a termékben. Tehát elöl, mindig az van, amiből a legtöbb van benne.*

Ennek tudatában vizsgáljuk meg a termékeket. Tehát ha egy 100 gr-os termékben az aroma ill. ízfokozó kevesebb, mint 2 gr, akkor nem kell feltüntetni. Tehát ha nem látjuk, attól még benne van.

De ezt honnan tudjuk?

Én személy szerint biztos vagyok benne.

Miért is? Mert láttam.

Vegyünk pár példát:

Találkoztam olyan aromákkal, kivonatokkal, amiből 8 kg alaphoz 2 cl, azaz kb. 30 gr kellett. (Lehet számolni, ez hol van a 2%-tól.)

Belerakták az aromát és kész a 8 kg, X ízű lötty.

Ha valaki egy kicsit kutat a neten, tucatjával talál olyan oldalakat, ahol az ilyen és ehhez hasonló aromák keverési aránya és technológiai leírása megtalálható.

Hús aromák: vegyünk 1 kg, lehetőleg nem domináns ízű húst, mondjuk pulyka nyesedéket. Ledarálják, megsütik, majd színezik, és hozzá adják a marhahús aromát, kilónként 1 gr-ot, és kész a marhahús (os) alap. Termékleírása: darált hús, ízfokozó, színezék… ja, de milyen?

Durvább: aromák, amiket cseppenként kell adagolni, különben csípnek és élvezhetetlenek. Ha betartod az adagolást, első osztályú, zamatos ízű termék lesz.

Nem akarok jobban belemélyedni, hogy milyen aromát miből nyernek.

Nem tudjuk az életünkből kizárni ezeket a dolgokat, mert már mindenhol teret nyertek, és a gyártók előszeretettel használják.

Amit tudunk tenni, hogy minél kevesebbet fogyasztunk a (vegy) ipar remekeiből. Megértem azt, hogy nincs mindenkinek lehetősége arra, hogy frissen főzzön vagy főzessen magának, de próbáljuk a bevitelét csökkenteni.

Nézzük meg mit, hol és hogyan fogyasztunk.

Összetevők és azok aránya:

Vegyünk egy egyszerű terméket, mondjuk egy 3 in 1 kávé port. Termékismertető felsorolása: cukor, dextróz monohidrát, fruktóz, kávékivonat… stb.

Tehát ha ezt lefordítjuk egy friss tejes kávéra, mert ez végül is ez az, akkor ez egy 12 cukorral készült meleg ital, némi tejporral és kávékivonattal.

És ez csak egy apró példa, folytathatnánk tovább.

Mondjuk azzal, hogy egy szendvics szalámi így kezdődik: húspép, ipari szalonna, gyártási szalonna, bőrke, aromák, keményítők…stb.

És ezt eszi olyan is, aki vasárnap meg lehúzza a grillcsirke bőrét, mert azt nem bírja megenni.

Vagy a light joghurtban 3x annyi a szénhidrát, mint egy sima, zsíros (28-32%) joghurtban. Puff neki. Amit itt behozok, amott meg kidobok.

Hmm… tudatos táplálkozás.

Értem én hogy benzin meg motor, de mi hajtja?

Az emberi szervezet ugyanúgy megkívánja a jó üzemanyagot, mint az autónk.

Csak valahogy erre nem figyelünk. Sajnos.

A végére hagytam az egyik kedvencünket, a tojás salátát

Szinte minden élelmiszer kereskedelmi lánc gyárt vagy gyártat majonézes tojás salátát. Tessék benne megkeresni a tojás végét, csücskét. Nem nagyon lehet találni.

És miért nem?

Mert nem tojásból készül, hanem tojásrúdból.

Szép hosszú, tojásrúdból, amit szép karikákra lehet felszelni. Van külön fehérje, sárgája és olyan, ami töltött.

S hogy az miből készült, na, azt tessék kitalálni….

Keresse a gasztro blogokon a „könnyű és gyors” és a „főzz az egészségedért” címkéket, linklistákat. Mi már elkezdtük a változtatást…

*: a jogszabályok azért részletesebben fogalmaznak, ez a rövidített összefoglaló.

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Kedvencem a tojásrúd :-) Mai napig szoktam emlegetni, annak idején úgy kiverted nálam a biztosítékot vele :-))

trinity írta...

Köszi Max!!!
Ez is még egy valóban szükséges "adalék"-de nem abból a fajtából:)))

Yasmine írta...

A napokban megkérdeztem egy ismerősömet, akinek nagy péküzeme van. Mondja már meg nekem, egy egyszerű kenyérben miért van 6-féle E ???
A válasz:
"Jaaa, hát mi nem érünk rá arra, hogy megvárjuk, míg megkel a kenyér !!! Ha rendelnek, akkor vinni kell!".
Telenyomják mindenféle katyvasszal, a tészta megugrik fölfelé, sütik, aztán viszik. Még jó, hogy a sütést nem lehet helyettesíteni ...
No comment :((

Orsi írta...

Hát igen...
És az a baj hogy nemcsak a porok,meg az ilyen előre csomagolt cuccok vannak teli "finomságokkal",hanem egy pazar süti is amit akár méregdrágán veszel egy cukrászdában.Én nagyon ledöbbentem mikor nemrég egy műhelyben jártam,és láttam hogy mik kerülnek a sütikbe.És egy neves cukrászda volt!

Max, a tojáslé amúgy micsoda?

Kiddy írta...

Szia Max!

Veszem a bátorságot és kommentelek.
Rendesen rosszul vagyok a tojásrúdtól. Néha előfordult, hogy vettünk ilyen salátaszörnyet valahol, de feltűnt, hogy nincs éppen tojásíze a cuccnak.
Azóta megtértem. =) Az egyetlen dolog, amiből mindig üvegeset vettem, az a spagettiszósz volt, de a múltkor sikerült csinálnom fillérekért, házilag.
Igyekszem tudatosabb lenni.

Köszi a cikket, és szeretnélek linkelni az oldalamon.

Tojásrúúúd, úristen. Ezt láttad már amúgy?

http://www.penzcentrum.hu/cikk/1018719/1/a_kinaiak_mindent_hamisitanak_a_tojast_is

=S Jaj.

Szép napot!

Kiddy

Daisy írta...

Teljes mértékben egyet értek Veletek! Egész eddigi életemben próbáltam a sok sót, cukrot, zsíros ételt kiiktatni a családom életéből. A luxus kalóriákat kivontam, ha tudtam, de mindez rengeteg erőfeszítésembe került és nagyon sok időmbe. A felvágottakat ma is meg kell vennem, de a csirke bőrét már évek óta eldobom, nem azért, mert nem tudnánk megenni. Ez a mozgalom nagyon jó kezdeményezés, de két oldala van. Vannak, akik megtehetnék, hogy főzzenek, de lusták, és vannak, akik főznek,mert nincs pénzük a félkész- vagy kész ételekre. Sajnos ma egyre többen azt nézik meg, hogy milyen ár van kiírva, és még ha szeretnék is, nem vehetik figyelembe a káros adalékokat.Talán többen vannak, akik kényszerből vásárolnak silány minőségű élelmiszert, mint azok, akik azon a bizonyos fórumon elmondták a véleményüket. Azt hiszem, aki igazán rászorulna, hogy változtasson a vásárlási szokásain,az nem biztos, hogy gasztro blogot olvas, vagy a gyerekének megveszi a jót, de magának már a spórolósat.A legnagyobb disznóság szerintem az, hogy ezzel élnek vissza a gyártók.

max írta...

Pancicc: tudtam ám én, hogy bejön a tojásrúd:-)
Trinity és Yasmine: köszike
Orsi: tojáslé: a keltetés közben keletkezett selejt, törés, feldolgozva, pasztőrizálva.
Kiddy: igen láttam, köszike, várható volt. Dolgoztam már kínai eperrel, ne tudd meg.
Daisy: köszike

Névtelen írta...

nagyon régóta érdekel engem is ez a téma
ami mostanában kiverte nálam a biztosítékot az a vaj, 80 % vajtartalom ez van ráírva a maradék 20 % ról nem tesz említést a csomagolás...
tudjátok mi lehet a maradék 20%? mert nekem fogalmam sincs

Alíz írta...

Hála Istennek, nem ismerem a tojásrudat, mert tojásból is lehetőleg házit vásárolok a piacon a "kofanéniktől", ha az édesanyám tyúkjai nem tojnának, annyit, hogy az én családomnak is jusson. Kedves Max, sajnos, csak most "tévedtem" a blogodra, de csatlakozni szeretnék a "Gyors&könnyű", illetve a "Főzz az egészségedért" projekthez. Mi a teendő?

max írta...

Alíz: üdv a fedélzeten!!!
Teendők: írj egy postot a csatlakozásról, csinálj egy link listát a résztvevőkről, és csinálj egy cimkét ahova besorolod az ilyen ételekt.
Az én link listámon már szerepelsz.

Alíz írta...

Na, kész van a blogbejegyzés - http://fakanalforgato.blogspot.com/2009/07/fozz-az-egeszsegedert.html - és rövidesen feltöltöm a listát is a csatlakozókkal.

Norci írta...

Sziasztok,
ahogy én tudom, a margarinok "sűrítésére" is használják a csontlisztet, ami szintén az élelmiszeripar "recycling" programjához tartozik: állati csontot megszárítanak és porrá, lissztté őrlik... Ugyanezt használják a fehérkenyérbe és a helyben sült "pékárukba" sok helyen. Hiába, drága a liszt és valahova el kell tűntetni az ilyen maradékokat is... Amióta évekkel ezelőtt megtudtam, mik vannak, soha nem veszek kicsit is gyanús terméket.

A másik borzadmány, ami nálam ütött, az a kármentetűpép (bíbortetű), amit az epresjoghurtokba és más piros élelmiszerek színezésénél használnak... Nem tudom, feltűnt-e valakinek, hogy annyi eper a Földön nem terem, amennyit csak a joghurtokban megesznek az emberek... Természetesen eper aromával készítik őket. A joghurtnak a tejhez való közéről meg már szót se ejtsünk.

Ez a tojásrúd még nekem is újdonság volt, köszi Max!

üdv,
Nóri

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin