2009. július 8., szerda

Toszkán focaccia

Kaptam ismét egy receptet egy kedves Olvasómtól. Az egyik telefoncég újságjában, egy sztár Chef (Graziano Cattaneo) adta közre az egyik kedvenc receptjét, a toszkán focacciát.

Igen köszönöm, ismerem, és régebben már készítettem is, az én tésztám nem ilyen, ezért kipróbáltam a Chef tésztáját .

Kihasználom az alkalmat, és pár szóban leírom a durum liszt beszerzésének történetét. Az elején hangsúlyozom, nem most, a durum liszt körüli hercehurca idején történt.

Azt gondolná az emberke, hogy miután a szénhidrát mentes étkezés egyik pillére a durum lisztes tészta, minden hiper-szuper polcán ott sorakoznak a különböző márkájú lisztek.
Hát nem.
Vidéken a beszerzése nehezkés, én az egyik kedvenc herbária boltomban kaptam, egy "kisiparos" által kicsomagolt verziót (315 huf/kg).

2009, magyarország, tudatos táplálkozás...

Ennyit az egészséges étkezésről, térjünk vissza a toszkán focaccia-hoz.



Hozzávalók, 8 kb. 20 cm átmérőjű tésztához:

25 dkg sima liszt

25 dkg durumliszt

3,5 dl víz

1 dkg friss élesztő

2 ek olívaolaj

1 tk cukor

2 tk só




A hozzávalókból lágy tésztát készítettem, és most is reggel megcsináltam a tésztát, hideg anyagokból, és betettem a hűtőbe pihenni. Este vettem elő, és dolgoztam át.



Az eredeti recept szerint kidagasztjuk a tésztát, 30 percet kelesztjük, utána 8 részre osztjuk, gombócokat készítünk belőle, ismét pihentetjük, majd nyújtjuk és formázzuk.



Kinyújtottam, olajjal megspricceltem, és ráraktam a feltéteket.



Feltétek:

- durva só, mozzarella, füstölt sonka, koktél paradicsom, bazsalikom

- paradicsom krém, szalámi/füstölt sonka, oregánó, bazsalikom, só, bors, reszelt kemény sajt



Forró sütőben, maximumon, szép pirosra sütöm.




Nagyon jó lett a Chef tésztája, könnyen elkészíthető falatok, tessék kipróbálni. Nem pizza, ez más.

Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez tényleg tök jó!

Aha, egészséges táplálkozás... A fuzáriummal fertőzött gabona után :-(

Kata írta...

A durumliszt áráról már én is füstölögtem, azt hiszem Renátánál (Lét-tudatos konyha), ha jól emlékszem, még drágábban vettem...

Viszont a focaccia nagyon guszta, megérte, úgy látszik!

szepyke írta...

Annyira szeretem ezeket a képes beszámolókat. Olyan jó nézni a folyamatot. Bombadil Tománál is azt szeretem, hogy látom, hogy mivel mi történik, és nálad is szuper látvány fogad mindig.

Garffyka írta...

Tetszik, nagyon guszta és csábító :)

ChefViki - az, tudatos táplálkozás és fuzáriummal szennyezett durum!liszt, ami állítólag egy táblával meg volt jelölve, tábla eltűnt. A nyilatkozó gabona érdekszövetség főemberkéje azt mondta, az nem rendes liszt volt, csak! durumliszt.

Sajnos nemcsak a durumliszt, de minden, ami egészséges/ebb, az alapból dupla árral indít ... pedig sokszor rövidebb, kevesebb feldolgozást igényel (hántolatlan rizs és tsai).

Max írta...

Csak annyit tennék hozzá, hogy PRÓBÁLJÁTOK KIII

és utána már nem is olyan vészes az ára:)

Renata Kalman írta...

A durumliszt sajnos drága, de a tönköly még drágább. Az összes teljes kiőrlésű liszt drága és sajnos sokszor öreg, dohos, vagy molyos.
Nem tudom miért...pedig a finomlisztet talán még bonyolultabb előállítani, ott a szétválasztás után még finomítás is van, de erre álltak rá a malmok a kezdetekkor. Valószínűleg nem érdek támogatni, mint ahogy a biotermékeket sem. Németországban állítólag igen kis különbség van csak a bio és nem bio termékek között.
Itthon sem a biogazdák szabják maguktól ilyen magasra az árakat, hanem a sok megszorítás, bevizsgálás eleve sokba kerül nekik.

A fuzárium-dolog felsorakozhat a sertésinfluenza, a marhák szivacsos agyvelőgyulladása, a csirkehús-szalmonella, a dioxinos tojás, az aflatoxinos paprika stb. után.
Most a gabonagyárosok és a Cerbona került nehéz helyzetbe.

Én a gabona vásárlást úgy oldom meg, hogy nagy tételben szemesen veszem, ellenőrzött forrásból.
Állítólag a fertőzött gabona úgy is letesztelhető, hogy rövid ideig vízbe áztatva rózsaszínűvé válik a vége.

De természetesen nem mindenki tud vagy akar otthon őrölgetni, a kész liszt vásárlása pedig elég húzós.
Ugyanakkor ha redukáljuk más kész- vagy félkész termék, egyéb dolog vásárlását (pl. a cukor is nagyon drága), akkor amit azokon megtakarítunk, átcsoportosíthatjuk erre a célra.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin