2009. július 1., szerda

Besameles halfilé, cukkíni pestóval, csőben sütve

Halimádóknak!

Bármilyen fehérhúsú halfiléből elkészíthető, "gyors kaja". Lehet villantani, ha vendég jön, vagy ha a Párunkat akarjuk elkápráztatni, már ha szereti a halat.

Variációk száma: több ezer, én most a cukkíni pestóval takartam be, de lehet gyári pestó is, vagy akár egy fűszerkeverék, jó sok kaporral.

A recept két főre szól!!!



Hozzávalók:

4 szép szelet halfilé (mirelit, kiolvasztva, nyilván az is megérne egy misét, hogy itt a nagy tó partján, milyen nehéz friss halhoz jutni)

2-3 ek (cukkíni) pestó

1 adag besamel mártás

10-12 dkg reszelt félkemény sajt (gouda, trappista, edami..)

só, bors, olaj

Besamel mártás:

5 dkg vaj

3 ek liszt

0,5 liter tej

só, bors, szerecsendió



Elkészítem a besamel mártást. A tejet felforralom, a vajat felolvasztom, majd a liszttel készítek egy világos rántást, amit habverővel kevergetve, a forró tejet adagolva, krémesre főzök. Ízesítem, és pár pillanat bugyogtatás után lezárom.



A halakat egy kis só-bors keverékkel ízesítem, de vigyázzunk, mert a pestó is fűszeres, és a besamelt is ízesítettük.

A halfiléket megkenem a pestóval.



Olajozott tűzálló tálra teritem, majd betakarom a mártás felével. Erre jöhet a reszelt sajt 1/3 része, majd újra hal.



Rásimítom a maradék mártást, és megszórom a sajttal.



Előmelegített sütőben, 165 c°-on, 25-30 perc alatt, szép pirosra sütöm. Érdemes egy kicsit hagyni állni, úgy könyebb tálalni.



Köretnek egy adag zöldsaláta, vagy egy kornspitz.

Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki:). Elírtad a címet.

Garffyka írta...

Remekbeszabott! Mint mindig :)
Max, a címben a pestoból kimaradt az "s".
Tipp - tegnap készítettem újabb adag cukkini pestot, olaj nélkül mixeltem, sűrű szitán lecsepegtettem csak ezután kevertem össze kevés olivaolajjal, kelt tésztába ment; így masszább lesz a pesto, kicsit intenzívebb, nekem jobban ízlett így.

trinity írta...

Max, ez lesz a következő halételünk-istenien néz ki!!!!!

Max írta...

Köszi javítottam:) bár én így mondom hogy omjósz:))

Garffyka: tesztelve lesz!!

Daisy írta...

Max, ez annnnnyyyira jól néz ki!Amióta sűrűbben látogatom a blogokat, rájöttem, hogy mennyi mindenre nem gondoltam eddig. Ezt az ételt / is / muszály lesz megfőzni. A Fiam néha jár horgászni, én tudok filézni és irdalni, már csak a halat kell megvenni a piacon. Hi,hi,hi:)))

Max írta...

Daisy: várom a postot:)

Chef Viki írta...

Ez szuper!

Tegnap agyilag én is előirányoztam következő ebédre halas-cukkinis receptet, erre jössz Te meg Kata - szinte egyszerre :-))

Ancsika írta...

Max szenzációs! Szombaton megcsinálom!!! :))

Kata írta...

Te is halacskát sütöttél?:) Igen jól hangzik, ki fogom próbálni!

trinity írta...

Max, várlak, meglepi:)
http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/lovely-blog.html

Wise Lady írta...

Ez tökéletes! Ki kell, hogy próbáljam.

Unknown írta...

Kedves Max!

Tegnap éjszaka bukkantam a receptre, többkilónyi cukkínivel a kamrában mára előirányoztam!
Fantasztikus!! Finom, finom, finom!! A cukkínitól éppen finnyogó kiskamaszok is tömték! Hála érte!
Ági

Max írta...

Ági! Örülök, és remélem sokszor fog Nálatok szerepelni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin