2009. június 28., vasárnap

Lasagne

A számomra klasszikus recept "max-os" verziója.
Paradicsomos ragu, fehér mártással, gombával, mozzarellával, paradicsom szeletekkel és sok-sok sajttal.

Ha lasagnét készítek, akkor két féle tésztát favorizálok, az egyik a friss tészta (nagyon jó minőségüt lehet kapni, arra az esetre, ha nincs idő nyújtani), vagy durumlisztes verzió.
Viszont a tésztát sosem főzöm elő. Inkább a ragut hosszabb lére engedem, és abban megfő a tészta.




Fehér mártás (besamel):

5 dkg vaj

2,5 ek liszt

0,5 l felmelegített/forralt tej

só, bors, szerecsendió

Paradicsomos ragu:

0,5 kg darált hús

2-3 ek lassan sült paradicsom, olajával együtt

0,5 l paradicsomlé

1 kis fej fehér hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

só, bors, bazsalikom, oregánó, olaj

A tésztához:

0,5 kg lasagne/csusza tészta

25-30 dkg reszelt félkemény sajt

3-4 fej gomba

1 paradicsom

1 mozzarella





Elkészítem a ragut:

kevés olajon megfuttatom a hagymát, ha kezd üvegesedni, akkor hozzáadom a húst és azt fehéredésig sütöm. Hozzá teszem a sült paradicsomot, a fokhagymát, sózom, borsozom, majd felengedem a paradicsomlével. Összeforralom, majd fűszerezem, és pár percet kis lángon főzöm.




Közben elkészítem a fehér mártást:

a tejet felforralom, a vajat kis lángon elkezdem olavsztani. Rá teszem a lisztet, és világos rántást készítek. Habverővel kevergetve, lassanként adagolva, felengedem a tejjel, és sűrű mártássá főzöm. Pár pillanatot bugyogtatom, majd elzárom az energiát.



A gombát megtisztítom, a mozzarellát lecsepegtetem, majd a paradicsommal együtt, vékony karikákra vágom.

Elkezdem rétegezni a sütőtálba. Alulra egy kis ragu arra a tészta, rugu, pöttyökben a fehér mártás, pár szelet gomba, paradicsom, mozzarella.

Ebben a sorrendben mindaddig míg el nem fogynak az alkatrészek. Felülre mindig a paradicsomos ragu és a mártás maradjon.



Szórjuk meg a tetejét bőven, durvára reszelt sajttal, és előmelegített sütőben süssük szép pirosra, ez kb. 170 c°-on, úgy 35-40 perc.

Jó étvágyat hozzá!

14 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyszerű lett!! Egyik kedvenc tésztám.... A fotó is tök szuper!!

Ugyanígy készítem-sosem főzöm elő a lapokat-felesleges...

Maimoni írta...

Gyönyörű, Max, gyönyörű!!

Chef Viki írta...

Jöhet belőle egy kocka, ez valami zseniális!

Daisy írta...

Én sem főzöm meg a lapokat, nem is gondoltam, hogy kellene. Egyszer vettem száraz tésztát és azt sem főztem meg külön.Ha jó sok a szaft, akkor nem lesz semmi baj. Annyira gusztosos a fotód, hogy csak nyelek. Kicsit macerás készíteni, de annál finomabb. Már rég volt nálunk is, azt hiszem betervezem.

"saját levében" írta...

Sajnos sokszor az van írva a tésztás dobozokra, hogy meg kell főzni a tésztát, pedig nem.

Fruzska írta...

Hú Max ez nagyon gusztusos. Arra gondoltam, hogy cukkinivel megcsinálom, tele van vele a kert, és nem olyan régen vettem egy szuper mázas Pataki tálat, abban bizti finom lesz:)

szepyke írta...

Nagyon szeretem a Lasagnet! És én sem főzöm meg hozzá a tésztát!
Van lementve fényképem, mindjárt fel is töltöm...

Garffyka írta...

Én is szeretem, de vhogy még soha nem csináltam ... na, majd most, hogy meghoztad az étvágyam! :D

max írta...

Köszönöm!
CV: nyisd az ablakot, küldöm
Daisy és fruzska: hajrá!!
Sl: szerintem tök fölösleges, mert kifő a tészta lényege
Szepy: meglesem!! hámozó??
Garffyka: tudod nálunk ez alaptétel, két kamasz mellett:)

szepyke írta...

Készülök egy bejegyzéssel ezzel kapcsolatban... Többet még nem árulhatok el...

Kiddy írta...

Holnap jön el a napja, hogy kipróbáljam így a lasagnét. =D
(Kegyelem szegény fejemnek, de én palacsintával szoktam csinálni... XD)

Max írta...

Kiddy! szuper lesz! a palacsinta egy kicsit megakasztott, ezt még nem hallottam, érdekes.

Kiddy írta...

Bocs a spamért, de itt megnézheted: http://bakerstreet.freeblog.hu/archives/2009/04/11/Garfield-lasagne/

Most fogok hozzá. =D A teszkóban találtunk ELYON márkájú (magyar) lebbencset, szép szabályos téglalapok, mint a lasagnetészta. Le is csaptunk rá, olcsóbb volt, mint az a lebbencs, amit megtaposnak. =)

Max írta...

Hmm, érdekes. Valahogy a hortobágyi palacsinta jutott elsőre eszembe.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin