A számomra klasszikus recept "max-os" verziója.
Paradicsomos ragu, fehér mártással, gombával, mozzarellával, paradicsom szeletekkel és sok-sok sajttal.
Ha lasagnét készítek, akkor két féle tésztát favorizálok, az egyik a friss tészta (nagyon jó minőségüt lehet kapni, arra az esetre, ha nincs idő nyújtani), vagy durumlisztes verzió.
Viszont a tésztát sosem főzöm elő. Inkább a ragut hosszabb lére engedem, és abban megfő a tészta.
Fehér mártás (besamel):
5 dkg vaj
2,5 ek liszt
0,5 l felmelegített/forralt tej
só, bors, szerecsendió
Paradicsomos ragu:
0,5 kg darált hús
2-3 ek lassan sült paradicsom, olajával együtt
0,5 l paradicsomlé
1 kis fej fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, bazsalikom, oregánó, olaj
A tésztához:
0,5 kg lasagne/csusza tészta
25-30 dkg reszelt félkemény sajt
3-4 fej gomba
1 paradicsom
1 mozzarella
Elkészítem a ragut:
kevés olajon megfuttatom a hagymát, ha kezd üvegesedni, akkor hozzáadom a húst és azt fehéredésig sütöm. Hozzá teszem a sült paradicsomot, a fokhagymát, sózom, borsozom, majd felengedem a paradicsomlével. Összeforralom, majd fűszerezem, és pár percet kis lángon főzöm.
Közben elkészítem a fehér mártást:
a tejet felforralom, a vajat kis lángon elkezdem olavsztani. Rá teszem a lisztet, és világos rántást készítek. Habverővel kevergetve, lassanként adagolva, felengedem a tejjel, és sűrű mártássá főzöm. Pár pillanatot bugyogtatom, majd elzárom az energiát.
A gombát megtisztítom, a mozzarellát lecsepegtetem, majd a paradicsommal együtt, vékony karikákra vágom.
Elkezdem rétegezni a sütőtálba. Alulra egy kis ragu arra a tészta, rugu, pöttyökben a fehér mártás, pár szelet gomba, paradicsom, mozzarella.
Ebben a sorrendben mindaddig míg el nem fogynak az alkatrészek. Felülre mindig a paradicsomos ragu és a mártás maradjon.
Szórjuk meg a tetejét bőven, durvára reszelt sajttal, és előmelegített sütőben süssük szép pirosra, ez kb. 170 c°-on, úgy 35-40 perc.
Jó étvágyat hozzá!
14 megjegyzés:
Nagyszerű lett!! Egyik kedvenc tésztám.... A fotó is tök szuper!!
Ugyanígy készítem-sosem főzöm elő a lapokat-felesleges...
Gyönyörű, Max, gyönyörű!!
Jöhet belőle egy kocka, ez valami zseniális!
Én sem főzöm meg a lapokat, nem is gondoltam, hogy kellene. Egyszer vettem száraz tésztát és azt sem főztem meg külön.Ha jó sok a szaft, akkor nem lesz semmi baj. Annyira gusztosos a fotód, hogy csak nyelek. Kicsit macerás készíteni, de annál finomabb. Már rég volt nálunk is, azt hiszem betervezem.
Sajnos sokszor az van írva a tésztás dobozokra, hogy meg kell főzni a tésztát, pedig nem.
Hú Max ez nagyon gusztusos. Arra gondoltam, hogy cukkinivel megcsinálom, tele van vele a kert, és nem olyan régen vettem egy szuper mázas Pataki tálat, abban bizti finom lesz:)
Nagyon szeretem a Lasagnet! És én sem főzöm meg hozzá a tésztát!
Van lementve fényképem, mindjárt fel is töltöm...
Én is szeretem, de vhogy még soha nem csináltam ... na, majd most, hogy meghoztad az étvágyam! :D
Köszönöm!
CV: nyisd az ablakot, küldöm
Daisy és fruzska: hajrá!!
Sl: szerintem tök fölösleges, mert kifő a tészta lényege
Szepy: meglesem!! hámozó??
Garffyka: tudod nálunk ez alaptétel, két kamasz mellett:)
Készülök egy bejegyzéssel ezzel kapcsolatban... Többet még nem árulhatok el...
Holnap jön el a napja, hogy kipróbáljam így a lasagnét. =D
(Kegyelem szegény fejemnek, de én palacsintával szoktam csinálni... XD)
Kiddy! szuper lesz! a palacsinta egy kicsit megakasztott, ezt még nem hallottam, érdekes.
Bocs a spamért, de itt megnézheted: http://bakerstreet.freeblog.hu/archives/2009/04/11/Garfield-lasagne/
Most fogok hozzá. =D A teszkóban találtunk ELYON márkájú (magyar) lebbencset, szép szabályos téglalapok, mint a lasagnetészta. Le is csaptunk rá, olcsóbb volt, mint az a lebbencs, amit megtaposnak. =)
Hmm, érdekes. Valahogy a hortobágyi palacsinta jutott elsőre eszembe.
Megjegyzés küldése