2009. június 11., csütörtök

Cseresznyés-ricottás kelt tekercs

Cseresznye, vanília, friss ricotta túró/sajt és egy könnyű kelt tészta. 
Kaptunk Anyukáméktól egy adag cseresznyét, ami kezdett hanyatlani, így a hasznosításáról kellett gondoskodni. Adott volt a csokis rudacska isteni tésztája, csak nagyobb adagra kellett átdolgozni.



Hozzávalók:

tészta:

8 dkg vaj

4 tk cukor

1 tk só

350 ml tej (1,5%-os)

3 dkg friss élesztő

10 dkg rétesliszt

68 dkg sima liszt

Töltelék:

3-4 marék cseresznye

2 tk vaníliás cukor vagy vanília kivonat/aroma

10 dkg puha vaj

25 dkg ricotta

6 ek cukor + 2 ek a szóráshoz

2-3 ek búzadara

pár csepp citromlé

2 ek tej a kenéshez



Összekészítem a tésztát, és szép simára dagasztom (ezt lehet kenyérsütőgépben is, de a dagasztás után kapcsoljuk ki, ne melegítsen, vagy robotgéppel is kidolgozhatjuk, de mindkét esetben figyeljük a tészta állagát), közben a cseresznyét kimagozom.
Ezt kézzel, egy kiskéssel csináltam, mert úgy is túl nagy egy szem, el kell vágni, tehát így gyorsabb, meg az esetleges őslakost is fel lehet fedni a gyümölcsben, hiszen ez most szigorúan húsmentes verzió.

A tésztát meleg helyen hagyom kelni, a gyümölcsöt megszórom a vaníliás cukorral, és félre teszem.



A túrót a vajjal és a cukorral habosra keverem, és egy kis citromlével ízesítem, elteszem a hűtőbe pihenni.

A megkelt tésztát átdolgozom és kinyújtom. 



Megkenem a vajas-túrós kencével, ha nagyon folyós, akkor jön a búzadara szórás.



Kellett a búzadara, finoman megszórtam.



A cseresznye levét leöntöm, a gyümölcsöt eloszlatom a tésztán, ha kell itt is megszórom a búzadarával, és a két kanál cukorral.



Ügyesen feltekerem, és ha túl hosszú lett, akkor eligazgatom a tepsiben, és kelesztem 35-40 percet.



Kelesztés után megkenem a tejjel, és egy kicsit beirdalom, és beteszem a sütőbe.



160-170 C°-on 35 percet sütöm, de az első 10 perc után letakarom, mert könnyen megég a teteje.



A képen nem látszik, de még gőzölög, mégis vészesen párolog:)

Jó étvágyat hozzá!

8 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

istenien hangzik, meg kell csinálnom! Köszi!

Chef Viki írta...

Széééééép!

Pedig milyen jó is egy húsos-gyümölcsös tészta :-DD

Kedden meggyet magoztunk, mindenünk csupa piros pötty lett, annyira fröcskölt :-)

A hanyatló cserkó metafora is nagyon ott van :-DD

trinity írta...

Megint kész bűnbeesés.... De már vártam:)))

anyucika írta...

Szia!Először is köszönöm hogy az olvasóm lettél.Amit te a konyhában müvelsz az valami : CSODA!!!!!Ha rád lennék bizva akkor nem hiszem hogy tudnék fogyókúrázni.Vétek lenne ott hagyni azokat a csodákat amiket sütöl-főzöl.Nem fogadnál örökbe engem???? GRATULÁLOK!!!!

Garffyka írta...

Max drága, ezt is fel kéne vennetek az MP-re készítendő finomságok listájára :)
Lassacskán annyi minden gyűlik a listára, hogy egy hétig el se jövünk :D

Hanyatló cseresznye ... Hofi jutott eszembe, hanyatló cucilizmus ...:)

CViki, patikában kértem három pár orvosi gumikesztyűt, a patikus néni (ismer egy ideje) rám néz, jó hangosan megkérdi "gyilkosság?" :O. Mire én,"aham, cseresznyét halomba" :)

max írta...

VV: hajrá, de üzenj ha megvan és olvasható
CV: az egy tálra eső lélekszám átlaga szerint kb 1,5 jutott egyre:)
Lily: ha még nem mondtam imádok bűnözni, és elcsábítani;)
Anyuci: köszike, és szívesen
Garffyka: a listához megkezdtem egy góliát papírtörlőt:)

Daisy írta...

Max, én is örülök, hogy rám találtál. Sokat olvastam a blogodat, a másikat is végig néztem már.Sok mindenen mentél keresztül, jó, hogy leírtad.Nagyon szeretem a recept leírásaidat, mert mindég sok képpel mutatod be, amit készítesz.Későn szoktam olvasni, ezért írok ritkán!

max írta...

Daisy!
Nyugodtan írjál és köszike:)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin