2009. június 26., péntek

Vödrös savanyúság projekt 1.

Elkészítettük az idei első vödör savanyúságot. Közös projekt Cicaanyával, akinek csak az irodából haza felé jövet árultam el, mit is találtam ki estére.

Ilyen tipusú savanyuságot most készítünk először, de a rá öntött lé már bejáratott, Anyósomék ezzel készítik a savanyúságokat.

Tervezek még egy kis adag csípőset, és olyat amiben van káposztával töltött paprika, zöldparadicsom és alma paprika.



Az elkészült adag, lével felöntve.

A felhasznált mennyiségek (csak kb., mert nem nézegettem a zöldségesnél a mérleget, hanem csak szedtem, és itthon, a blokkról próbálom kisilabizálni, miből mennyit):

2,2 kg kovászolni való kis uborka

1 kg lecsó paprika

4-5 szál kicsi sárgarépa

1 kg (kicsi fej) karfiol

0,5 kg (kis fejek) vöröshagyma

3 fek fokhagyma

1 csomag kapor



A vödör aljára került még: babérlevél, bors, köménymag, mustármag



Mindent megmostunk, a sárgarépát és a hagymát 3-4 darabra vágtuk. Karfiolt megmostuk és kis egyforma darabokra (kb. mint egy fél hagyma) vágtuk.



A fokhagymát megpucoltuk, a paprikát kicsumáztuk és félbe vágtuk. Az uborkát 2x mostuk, és negyedekre vágtuk.



Minden liter vízhez:

2 dl 10%-os ecet

15 dk cukor

3 dkg só

1 csapott mk borkén

1 csapott mk szódabikarbóna

ezt olvadásig keverjük.

Ehhez a zöldség mennyiséghez, 4 adag lé kellett.



Egy kis logisztikai átszervezés, mert a nagyobb vödör kellett.

Annyi lé kell hogy teljesen ellepje, zárjuk le az edényt, tegyük hűvös helyre, és 2-3 hét alatt elkészül a savanyúságunk.

11 megjegyzés:

Garffyka írta...

Ezt a levet ismerem! Tőled tanultam :) és ilyennel tettem el tavaly a vegyes savanyúságokat, nagggyon finom lett :)
Ez a vödrös jól néz ki, és nálatok biztos elfogy, én ekkora mennyiséggel kb akkor próbálkozom majd, mikor Manó kamasz lesz :)

trinity írta...

Max, áruld el légyszi, mennyire örült Cicaanya az esti lazító proginak:)))
Ne érts félre, maga a savanyúság nagyszerű, de mint derült égből villámcsapás, és ekkora adaggal:OOO
Bár magamból indultam ki, biztosan:)))

max írta...

Garffykám: van ám kisebb vödör is:)
Lily: nagyon jól viselte, még tűri a hülyeségeimet:))

trinity írta...

Max: félre ne érts-dehogy hülyeség ez-meg hát Te a konyhában aktívan közreműködtél, ami nem mindegy!!!

Csak van egy barátnőm, szegény-ő jutott eszembe..Az ő férje éveken át mindig bevásárolt mindenféle leárazott (többnyire vacak minőségű) zöldséget-gyümölcsöt-odaöntötte a barátnőm elé este 6 után, hogy ezt még aznap fel kell dolgozni..(Mint a Hamupipőkében....)Gondolj itt 20 kg ubikra és hasonlókra. Persze, ő semmit nem csinált, csak hozta garmadával...
Azóta elváltak...Nem csodálkozom....:)))

Scofield írta...

amit nem értek:) ha kész a savanyú akkor felnyitod a vödröt, kiveszel két uborkát és visszazárod? Minden marad a régiben, semmi romlás és ilyenek?

max írta...

Scofield!
Igen szedhetsz ki belőle, csak arra kell figyelni, hogy kézzel nem lehet bele nyúlni, hanem kanállal, vagy csipeszzel.

trinity írta...

Anyósom is hasonlóan teszi el, az én kedvencem ebben a karfiol-szerintem savanyúságnak döbbenetes finom...
Ja, csak én is Scofieldnek akartam megerősíteni, hogy az sem romlott meg soha!!!

Scofield írta...

akkor a keddi piacnapon ez lesz a projekt tárgya.
Mégegy kérdés, esetleges ez a lé használható csak paprikára is?

max írta...

Scofield! igen működik, én is tervezem:)

Mariazell írta...

Üdv mindenkinek!
Csak annyit szeretnék hozzá tenni,hogy lehet még ezeket az összetevőket fokozni,cukkinival,kis dinnyével,aki szereti.
Van aki még zöld parit is tesz bele,mondjuk énnekem ez nem jött be de a többi,az nagyon.Hm. Jó hogy olvastam most erről,mert 1 hét múlva haza térek a messzi munkámból és megyek a piacra és megnézem még miket kapok és én is megcsinálom,mert nagyon szeretem és főleg tudom mi van benne és nincs agyon tartósítva. Marcsi

Max Gastro írta...

Igen, így van, sokféle zöldségből készíthetjük.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin