Quiche (kís) - A franciák pizzája
A quiche egy tipikusan francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. Ezek után már mindenki fantáziájára bízzuk, hogy mi kerül a quiche-be.
A francia konyhával kapcsolatban sokaknak az jut eszébe, hogy az valamilyen különleges és előkelő dolog: két falat apróság egy szép, nagy tányéron, egyedi és drága alapanyagokból. De ez nem így van. A francia konyha fantasztikumát az egytálételek adják. Kétségtelen, hogy a termékeny mezőgazdaság, a természettel való harmónia és a minőség iránti szenvedély is ott rejlik ebben a konyhában. Azonban a hazánkban található alapanyagokból is jól elkészíthető a francia ételek többsége.
Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a quiche, amit eredetileg vasserpenyőben készítettek a német határ közelében. A név eredete is utal a közeli szomszédságra, hiszen a quiche szó a német kuchen-ből franciásodott. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel. Alkalmas a „hűtőtakarításhoz”, mivel minden maradék bátran felhasználható. Néhány próbálkozás után mindenki kibontakoztathatja kreativitását, és újabbnál újabb töltelékeket találhat ki. Nem kelt tésztából készül, ezért elkészítése könnyű.
Több információ a wikipádián itt.
Gombás-mozzarellás quiche (kís)
Hozzávalók az alaptésztához, 26-28 cm-es formához:
25 dkg sima liszt
10 dkg fagyos vaj
½ tk só
1 tk sütőpor
5-7 ek hideg víz
Olaj vagy olvasztott vaj a forma kikenéséhez
a raguhoz:
2 új hagyma
50 dkg gomba
2-3 gerezd fokhagyma
6-8 dkg húsos szalonna/sonka
2 x 12,5 dkg-os mozzarella
2 tojás
Olaj, só, bors, oregánó, kakukkfű
Késes robotgépben összedolgozom a lisztet a vajjal, sóval, sütőporral és a kanalanként adagolt vízzel. Lágy, puha tésztát készítünk és azt fóliába csomagolva tesszük a hűtőbe pihenni legalább ½ órára.
A gombát megmosom, durvára darabolom. A hagymát összekockázom és olajon meg futtatom. Ráteszem a gombát, megsózom és zsírjára pirítom. Közben a fokhagymát is felaprítom, és hozzáadom a gombához. Ízesítem és fűszerezem, közben kevergetem. A szalonnát felkockázom, és a végén adom a gombához, átforgatom, és egy kicsit lepirítom. Félre teszem hűlni.
A mozzarellát lecsepegtetem, és vékonyan felkarikázom, a formát kikenem a zsiradékkal. Kinyújtom a tésztát, beleigazítom a formába és megböködöm villával.
A mozzarella 2/3-át elterítem a formában, ráhalmozom a gombás ragut. A tojást kikeverem a tejföllel és a tejszínnel, ízesítem. Ráöntöm a tésztára és beleteszem a maradék mozzarellát.
Előmelegített sütőben, 165 c˚°-on, (alsó-felső sütés légkeveréssel) 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.
6 megjegyzés:
Most ennem meg! Osszefutott a nyal a szamban!
szép férfimunka:)
Milyen szép lett ez a nem is kis quiche:))))
Nagyon guszta! És jó ötlet cukkinira a pesto mellett :)
Szia Max!
Nagyon örülök, hogy újra ilyen sok képpel ajándékozol meg minket. Tudom-tudom én ilyen vagyok, de így az egész folyamat a szemem elött van! :-) Remélem, idén is összejön egy fagyi Nálad!
Zsófi
Zsófi!! Hiányoztál, és remélem találkozunk!!!
Megjegyzés küldése