2009. június 18., csütörtök

Gombás-mozzarellás quiche (kís)

Quiche (kís) - A franciák pizzája


A quiche egy tipikusan francia étel, melynek alapgondolata a következő: egy omlós tésztaágyon pihenő, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény. Ezek után már mindenki fantáziájára bízzuk, hogy mi kerül a quiche-be.

A francia konyhával kapcsolatban sokaknak az jut eszébe, hogy az valamilyen különleges és előkelő dolog: két falat apróság egy szép, nagy tányéron, egyedi és drága alapanyagokból. De ez nem így van. A francia konyha fantasztikumát az egytálételek adják. Kétségtelen, hogy a termékeny mezőgazdaság, a természettel való harmónia és a minőség iránti szenvedély is ott rejlik ebben a konyhában. Azonban a hazánkban található alapanyagokból is jól elkészíthető a francia ételek többsége.

Az egyik legegyszerűbb és legjobban variálható étel a quiche, amit eredetileg vasserpenyőben készítettek a német határ közelében. A név eredete is utal a közeli szomszédságra, hiszen a quiche szó a német kuchen-ből franciásodott. Mára már egész Franciaországban elterjedt és közkedvelt étel. Alkalmas a „hűtőtakarításhoz”, mivel minden maradék bátran felhasználható. Néhány próbálkozás után mindenki kibontakoztathatja kreativitását, és újabbnál újabb töltelékeket találhat ki. Nem kelt tésztából készül, ezért elkészítése könnyű.


Több információ a wikipádián itt.





Gombás-mozzarellás quiche (kís)

Hozzávalók az alaptésztához, 26-28 cm-es formához:

25 dkg sima liszt

10 dkg fagyos vaj

½ tk só

1 tk sütőpor

5-7 ek hideg víz

Olaj vagy olvasztott vaj a forma kikenéséhez


a raguhoz:

2 új hagyma

50 dkg gomba

2-3 gerezd fokhagyma

6-8 dkg húsos szalonna/sonka

2 x 12,5 dkg-os mozzarella

2 tojás

1 dl főző tejszín

Olaj, só, bors, oregánó, kakukkfű



Késes robotgépben összedolgozom a lisztet a vajjal, sóval, sütőporral és a kanalanként adagolt vízzel. Lágy, puha tésztát készítünk és azt fóliába csomagolva tesszük a hűtőbe pihenni legalább ½ órára.




A gombát megmosom, durvára darabolom. A hagymát összekockázom és olajon meg futtatom. Ráteszem a gombát, megsózom és zsírjára pirítom. Közben a fokhagymát is felaprítom, és hozzáadom a gombához. Ízesítem és fűszerezem, közben kevergetem. A szalonnát felkockázom, és a végén adom a gombához, átforgatom, és egy kicsit lepirítom. Félre teszem hűlni.




A mozzarellát lecsepegtetem, és vékonyan felkarikázom, a formát kikenem a zsiradékkal. Kinyújtom a tésztát, beleigazítom a formába és megböködöm villával.




A mozzarella 2/3-át elterítem a formában, ráhalmozom a gombás ragut. A tojást kikeverem a tejföllel és a tejszínnel, ízesítem. Ráöntöm a tésztára és beleteszem a maradék mozzarellát.



Előmelegített sütőben, 165 c˚°-on, (alsó-felső sütés légkeveréssel) 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.




Az alaptészta szinte mindig ugyanaz, csak a hozzávalókat változtatom.



Előzőá este elkészíthető, csak össze kell rakni, és sütni. Elfoglalt emberek finom vacsorája.



És ehhez a finom ételhez egy kis kisérő(ital):




6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Most ennem meg! Osszefutott a nyal a szamban!

Scofield írta...

szép férfimunka:)

trinity írta...

Milyen szép lett ez a nem is kis quiche:))))

Garffyka írta...

Nagyon guszta! És jó ötlet cukkinira a pesto mellett :)

Zsófi írta...

Szia Max!

Nagyon örülök, hogy újra ilyen sok képpel ajándékozol meg minket. Tudom-tudom én ilyen vagyok, de így az egész folyamat a szemem elött van! :-) Remélem, idén is összejön egy fagyi Nálad!

Zsófi

Max írta...

Zsófi!! Hiányoztál, és remélem találkozunk!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin