2011. december 23., péntek

Mozart kocka bonbon

Gesztenye tehet mindenről. Ő készítette el a Mozart kockát, és én pedig követtem. Sajnos(-: Mert ez kérem, függőséget okoz. Mármint a fogyasztása. És igazából nem egy bonyolult dolog, szerintem könnyen elkészíthető, bár az igazat megvallva, csoki temperáló (csoki melegítő, praliné készítéséhez)nélkül nehéz bevonni, de szerencsére a karácsonyi ajándékom pont egy ilyen kis házi kütyü lett(-: (később megosztom a tapasztalatokat, eddig jól teljesített)



Pár apró dolgot változtattam az eredeti recepten. Az első mindjárt a forma volt. Egy 20x20 cm-es porcelán tálat béleltem ki háztartási fóliával, és amikor elkészült, akkor így felvágtam 2,5X2,5 cm-es kockákra, így 64 db lett. Ehhez viszont több csoki kell a bevonathoz. A másik pedig a pisztácia volt. Sajnos, ami itthon nekünk volt, az megavasodott, így kidobtam, és utánpótlás nem volt, így anélkül készült. (eleve halott ötlet, Keszthelyen és környékén, sótlan, hámozott pisztáciát találni)


Hozzávalók, 64 db-hoz:
 - 15 dkg nugátkrém (mogyorós)
 - 20 dkg marcipán massza
 - 1 adag csoki krém (leírása lejjebb)

 Csokikrém:
 - 10 dkg étcsokoládé (minimum 65%-os)
 - 0,5 dl tejszín
 - 1 tk vanília kivonat
 - 1 evőkanál rum

 Bevonáshoz:

 - 30 dkg étcsokoládé


A marcipán felét kinyújtom akkorára mint a kibélelt tál, és az aljába terítem. A nugátot pár pillanat alatt meglágyítom a mikróba, és a marcipánra terítem. Beteszem a hűtőbe, vagy hideg helyre. Addig elkészítem a csokikrémet (ganache)
 A tejszínt felforralom, lehúzom a tűzről és belekeverem a darabokra tört csokoládét, a vaníliát és a rumot. Folyamatosan keverve, simára keverem, és hagyom hogy egy kicsit hűljön, de ne teljesen, mert akkor megdermed. A nugát krémre terítem, és elsimítom. Vissza a hidegre, addig, míg kinyújtom a maradék marcipánt. Ráterítem és eligazgatom, ha van pici görgős nyújtó, azzal össze lehet préselni a rétegeket. Hideg helyen pihentetem, legalább 3 órát, de én kb. 8 órát hagytam.
 Kifordítottam a formából, felvágtam 2,5X2,5 cm-s kockákra, közben a csokoládét temperáltam. A felét felmelegítettem a csokizóba, majd amikor teljesen felolvadt, hozzá kevertem a maradék csokit, és simára keverem. Ismét felmelegítem, de már csak kb. 30-35 fokosra, és abba mártom bele a kockákat, amit aztán egy genotherm fóliára teszek szilárdulni. Hagyom teljesen megkötni a bevonatot, és után rakom össze egy edénybe. Jó móka és ízletes a végeredmény, érdemes elkészíteni.

 Jó étvágyat hozzá!

 Max

7 megjegyzés:

Gizi írta...

Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

Bianka írta...

Áldott, békés ünnepeket kívánok

4Gyerek írta...

Áldott ünnepet!

Max írta...

Köszönjük és viszont kívánjuk!

Ditke írta...

Szia Max!

Pár éve jártam Keszthelyen a Marcipán Múzeumban, ott mintha láttam volna Szabó marcipánt is. Ők gyártanak pisztáciamarcipánt.

Névtelen írta...

Bocs, de nem jött be a recept másikat próbáltam és az bevált. Lásd: http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.hu/2011/03/mozart-kocka-avagy-mozartkugel.html

De azért kösz.

Max Gastro írta...

Ha ez arra akart irányulni, szólok, hogy ott a bejegyzés elején a forrás. Tehát ismert és feltüntetett. Persze névtelen.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin