2011. december 13., kedd

Cserepes zsemle

Cserepes zsemle



Zsemle cserepes, ropogós tetővel. Készült hasonló Limaránál, tigriskenyér néven, de valahogy elfeledtem. Pedig annak idején a Tigriskenyér volt az egyik kedvenc kenyerünk. Most Lauránál láttam meg, és kedvet is kaptam a készítéséhez. Kicsit macerás, mert a kovászt előző nap el kell készíteni, de higgyétek el, megéri. Tegnap sütöttem, ma pedig ez a bevonat lesz a kenyerünkön, tehát tigris kenyér újra szerepel!



Hozzávalók:

Kovász:
-          50 g liszt
-          25 g langyos víz
-          1 g friss élesztő
Tészta:
-          500 g liszt
-          240 g víz
-          A kovász
-          12 g friss élesztő
-          40 g szobahőmérsékletű vaj
-          2 kk cukor vagy méz
-          1 kk só
Máz:
-          60 g rizsliszt
-          65 g langyos víz
-          3 g cukor
-          3 g friss élesztő
-          3 g olíva olaj
-          1 g só

Kovász: keverjük össze a vizet az élesztővel, majd abba apránként a lisztet. Kicsit keményebb állagú lesz, de mire beérik a kovász, jól fel fog habosodni. Takarjuk le, és meleg helyen érleljük 12-15 órát.
Tészta: az élesztőt a vízben a cukorral feloldom, és pár percet hagyom dolgozni. A lisztet egy dagasztó tálba szitálom, a közepébe a kovászt, az élesztős vizet. Összedagasztom, és amikor kezd teljesen összeállni, akkor adom hozzá a puha vajat és a sót. Simára dagasztom, és letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát.
Ha letelt az egy óra, először a mázat rakom össze. Kikeverem és letakarva, meleg helyen hagyom kelni 1,5 órát.



A tésztát kiborítom egy gyengén lisztezett nyújtólapra. Finoman átgyúrom, és nyolc részre osztom. Megformázom a zsemléket, sütőpapírra teszem, és letakarva, langyos helyen kelesztem 1,5 órát.
A mázat átkeverem és egy kenőecsettel a tészták tetejére kenem. Lehet próbálgatni a mintákat, másként reped, ha körkörösen kenjük, vagy ha csak simán vonalakban.



Előmelegítem a sütőt 220 C-ra, es egy kis hőálló tálkába forró vizet teszek a sütő aljába. Ha meleg a sütő, beteszem a zsemléket, és 25 percet sütöm, majd kitámasztom a sütő ajtaját egy fakanállal, és úgy sütöm tovább még 10 percet. Kiveszem, és pár percet hagyom a tepsin pihenni, majd rácsra teszem kihűlni.

Köszönöm Esc barátnémnak a sokadik fordítási segédletet!

Jó étvágyat hozzá!

Max (itt és a Facebook-on is)

3 megjegyzés:

Zita írta...

Nyamm-nyamm! De jól néznek ki!

Chef Viki írta...

Igazi tetőfedő remek :-))) Gyönyörű cserepesek!!

Max írta...

Köszönöm! Annyira jól sikerült!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin