Cserepes zsemle
Zsemle cserepes, ropogós tetővel. Készült hasonló Limaránál, tigriskenyér néven, de valahogy elfeledtem. Pedig annak idején a Tigriskenyér volt az egyik kedvenc kenyerünk. Most Lauránál láttam meg, és kedvet is kaptam a készítéséhez. Kicsit macerás, mert a kovászt előző nap el kell készíteni, de higgyétek el, megéri. Tegnap sütöttem, ma pedig ez a bevonat lesz a kenyerünkön, tehát tigris kenyér újra szerepel!
Hozzávalók:
Kovász:
- 50 g liszt
- 25 g langyos víz
- 1 g friss élesztő
Tészta:
- 500 g liszt
- 240 g víz
- A kovász
- 12 g friss élesztő
- 40 g szobahőmérsékletű vaj
- 2 kk cukor vagy méz
- 1 kk só
Máz:
- 60 g rizsliszt
- 65 g langyos víz
- 3 g cukor
- 3 g friss élesztő
- 3 g olíva olaj
- 1 g só
Kovász: keverjük össze a vizet az élesztővel, majd abba apránként a lisztet. Kicsit keményebb állagú lesz, de mire beérik a kovász, jól fel fog habosodni. Takarjuk le, és meleg helyen érleljük 12-15 órát.
Tészta: az élesztőt a vízben a cukorral feloldom, és pár percet hagyom dolgozni. A lisztet egy dagasztó tálba szitálom, a közepébe a kovászt, az élesztős vizet. Összedagasztom, és amikor kezd teljesen összeállni, akkor adom hozzá a puha vajat és a sót. Simára dagasztom, és letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát.
Ha letelt az egy óra, először a mázat rakom össze. Kikeverem és letakarva, meleg helyen hagyom kelni 1,5 órát.
A tésztát kiborítom egy gyengén lisztezett nyújtólapra. Finoman átgyúrom, és nyolc részre osztom. Megformázom a zsemléket, sütőpapírra teszem, és letakarva, langyos helyen kelesztem 1,5 órát.
A mázat átkeverem és egy kenőecsettel a tészták tetejére kenem. Lehet próbálgatni a mintákat, másként reped, ha körkörösen kenjük, vagy ha csak simán vonalakban.
Előmelegítem a sütőt 220 C-ra, es egy kis hőálló tálkába forró vizet teszek a sütő aljába. Ha meleg a sütő, beteszem a zsemléket, és 25 percet sütöm, majd kitámasztom a sütő ajtaját egy fakanállal, és úgy sütöm tovább még 10 percet. Kiveszem, és pár percet hagyom a tepsin pihenni, majd rácsra teszem kihűlni.
Köszönöm Esc barátnémnak a sokadik fordítási segédletet!
Jó étvágyat hozzá!
Max (itt és a Facebook-on is)
3 megjegyzés:
Nyamm-nyamm! De jól néznek ki!
Igazi tetőfedő remek :-))) Gyönyörű cserepesek!!
Köszönöm! Annyira jól sikerült!
Megjegyzés küldése