2011. december 3., szombat

Balzsamecetes karfiolkrém

Kence vagy mártogatós karfiol kedvelőknek. Vajjal és olívaolajjal selymesítve, színét pedig a sáfrányos szeklice adja. Sűrítéséhez a vele párolt burgonyát használtam, így nincs hozzáadott szénhidrát.
Kenhetjük pirítósra, mártogathatjuk egy ropogós grissíni rúddal, de adhatjuk húsok mellé mártásként is. Jól illik a fehér húsú halakhoz, szárnyasokhoz vagy fokhagymás zsírban sült májhoz.
Fogyaszthatjuk hidegen vagy melegen is.



Hozzávalók:

- 1 fej közepes karfiol (~ 55-65 dkg)
- 3 közepes fej burgonya
- 2 ek olíva olaj
- 2 ek puha, sótlan vaj
- 1-2 ek tokaji balzsamecet
- 2 csipet sáfrányos szeklice (vagy sáfrány, de abból kevesebbet)
- füstölt tengeri só és törött színes bors
- ízlés szerint chili paprika, vagy édesnemes fűszerpaprika a tálaláshoz

A karfiolt szétszedem rózsáira, megtisztítom. A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom. Egy párolóbetétes edényben, forró víz felett, puhára párolom. Ha megpuhult, akkor elzárom az energiát, de amíg a vajas-olaját elkészítem, lefedve hagyom.



Az olajat és a vajat kis lángon felmelegítem, de vigyázzunk arra, hogy ne forrjon. A sáfrányos szeklicét a sóval és borssal a vajas-olajhoz adom, és főzöm benne pár percet. Ez alatt a fűszer kiadja csodás színét. A legvégén adom hozzá a balzsamecetet, és ezzel már csak összemelegítem.
A megpárolt karfiolt és burgonyát egy keverő edénybe öntöm, rácsorgatom a vajas, fűszeres lé egy részét, és egy merülő mixerrel  összeturmixolom. A vajas, fűszeres olaj maradékát apránként adom hozzá, ezzel állítom be a krém állagát. Ha kevés lenne a folyadék, túl sűrű a krém, akkor egy kis olajjal lehet még korrigálni. Kóstoljuk meg, és ha kell akkor korrigáljuk az ízét, de vigyázzunk, mer miután kihűl, egy kicsit erősödik a sós íz.



Hagyjuk kihűlni, és jól záródó edényben, hideg helyen 3-4 napig eláll. Tálaláskor szórjuk meg egy kis őrölt csili pehellyel és durvára őrölt színes borssal.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Nelli írta...

Tetszik nagyon!Azt hiszem bővítem az uzsonnára csomagolható kencék körét!:)

Max írta...

Örülök, ha tetszik. Ugyanígy lehet brokkoli krémet is készíteni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin