![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaq27hKVHUOOnue67Xux8bsq8XkgALdl2pD8hPAi7-PH-G-kpqvSWtp7D6pkjCEA7fMu-FyMXN9X-OEQV6XKTetmYy5RjqBeHuAj7je_QeXUoJ2aukxKwtUozp7gmPwByaBrH36e1s4ozQ/s320/K%25C3%25A9p+1522.jpg)
Savanyított káposzta mindig volt télen, a konyhán, a hagyma és a tökmagolaj pedig gyakran használt alapanyag, így bármikor össze lehetett állítani egy adagot ebből a pompás ételből. A hagyma néha lila hagyma volt, néha sima vöröshagyma, de abból is a gyengébb, kisebb fejek. Érdemes a felhasználás előtt egy kicsit „megdögleszteni”. Ez azt jelenti, hogy vékonyan felszeljük, vagy legyaluljuk, egy tálba terítjük, és vékonyan megsózzuk, majd így hagyjuk pihenni. A só megmarja a hagymát, csökkenti az erejét és elveszi a csípős ízét. Az így előkészített hagymát egy kicsit nyomkodjuk ki, és úgy keverjük a káposztához. A káposztát is előkészítik, ha nagyon savanyú lenne, folyó, hideg víz alatt mossuk át, majd jól csavarjuk ki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhgTh_o8Y4xgJ2WFJVo8pXrT-9vxCF1fVC3DdkK_qNnoQkr4rfNA-GIPvS8yll2Uu7W0Cp-eqPz85IEhdxPNJV2Cid5TzWclv6OCXBjvnweuPA9jaxKX-MPrGPJvZYajuM5Fe6Lq3cMY7sU/s320/K%25C3%25A9p+1521.jpg)
Ha nem tökmagolajjal készítették, hanem csak sima növényi olajjal, akkor megszokták hinteni egy kis édesnemes, fűszerpaprikával.
Hozzávalók:
- 50-60 dkg savanyú káposzta
- 2 kisebb fej (lila) hagyma
- 2-3 ek tökmagolaj
- Só és bors, ízlés szerint
A káposztát egy kicsit vágjuk meg, így könnyebb keverni, és fogyasztása is gusztusosabb. Adjuk hozzá az előkészített hagymát. Keverjük össze óvatosan, sózzuk és borsozzuk. A tökmag olajat apránként keverjük bele. Fedjük le, és tegyük hideg helyre, pár órára pihenni.
Tálaláskor rendezzük csinos kis halmokba. Érdemes megkóstolni, egy szelet pirítóssal.
Jó étvágyat hozzá!
Max
4 megjegyzés:
Imádjuk. Ilyenkor télen sokszor készítem. Én teszek bele egy kevés vékonyra szeletelt almát is. És legtöbbször hajában sült krumpli mellé esszük. :)
Hú ez az almás jól hangzik! Ki fogom próbálni.
Mi is imádjuk, minden télen ez a sláger, csak úgy magában is nagyon finom, tiszta vitaminbomba. A csodás tökmagolajról nem is beszélve:-))))
Méltatlanul elfeledett saláta, telis-tele jó dolgokkal. Egyszerűen elkészíthető, és látom sokan ismerik és szeretik.
Megjegyzés küldése