2011. december 21., szerda

Tökmagolajos káposzta

Egy saláta, ami a régi, zalai konyhában sokszor szerepelt. Fogyasztották savanyúságként, sült húsok mellé, körteként vágott zsírral sütött gánicához, de az ünnepi pecsenyék mellé is gyakran tálalták. Reggelire a tűzhelyen egy kicsit megmelegített pörc mellé, vagy egy szelet pecsenyezsíros kenyérhez is jól illett. Pörcnek hívták, a húsos szalonnából vágott csíkokat, amit aztán a töpörtyűsütésnél, forró zsírban kisütöttek.



Savanyított káposzta mindig volt télen, a konyhán, a hagyma és a tökmagolaj pedig gyakran használt alapanyag, így bármikor össze lehetett állítani egy adagot ebből a pompás ételből. A hagyma néha lila hagyma volt, néha sima vöröshagyma, de abból is a gyengébb, kisebb fejek. Érdemes a felhasználás előtt egy kicsit „megdögleszteni”. Ez azt jelenti, hogy vékonyan felszeljük, vagy legyaluljuk, egy tálba terítjük, és vékonyan megsózzuk, majd így hagyjuk pihenni. A só megmarja a hagymát, csökkenti az erejét és elveszi a csípős ízét. Az így előkészített hagymát egy kicsit nyomkodjuk ki, és úgy keverjük a káposztához. A káposztát is előkészítik, ha nagyon savanyú lenne, folyó, hideg víz alatt mossuk át, majd jól csavarjuk ki.



Ha nem tökmagolajjal készítették, hanem csak sima növényi olajjal, akkor megszokták hinteni egy kis édesnemes, fűszerpaprikával.

Hozzávalók:

- 50-60 dkg savanyú káposzta
- 2 kisebb fej (lila) hagyma
- 2-3 ek tökmagolaj
- Só és bors, ízlés szerint

A káposztát egy kicsit vágjuk meg, így könnyebb keverni, és fogyasztása is gusztusosabb. Adjuk hozzá az előkészített hagymát. Keverjük össze óvatosan, sózzuk és borsozzuk. A tökmag olajat apránként keverjük bele. Fedjük le, és tegyük hideg helyre, pár órára pihenni.

Tálaláskor rendezzük csinos kis halmokba. Érdemes megkóstolni, egy szelet pirítóssal.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

duende írta...

Imádjuk. Ilyenkor télen sokszor készítem. Én teszek bele egy kevés vékonyra szeletelt almát is. És legtöbbször hajában sült krumpli mellé esszük. :)

Max írta...

Hú ez az almás jól hangzik! Ki fogom próbálni.

Anikó írta...

Mi is imádjuk, minden télen ez a sláger, csak úgy magában is nagyon finom, tiszta vitaminbomba. A csodás tökmagolajról nem is beszélve:-))))

Max írta...

Méltatlanul elfeledett saláta, telis-tele jó dolgokkal. Egyszerűen elkészíthető, és látom sokan ismerik és szeretik.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin