2011. december 10., szombat

Briós golyók

Briós golyók vagy golyóbriósok? Vagy kalács golyók vs. golyókalácsok? Nehezen tudtam választani, de végül is Kiitty erre a névre tette le voksát.
Téphető, puha foszlós tészta, tetején ropogós bevonattal. Egyszerű, de könnyen adagolható péksütemény. Tésztának a mini, mandulás kürtőskalács tésztáját használtam.
Az lett volna az igazi, ha olyan sütő formám lett volna, hogy négyszer hat golyóbis süthettem volna, de azt hiszem így is jó lett. 




Két alumínium formában sütöttem, ezek szépen elférnek egymás mellett a sütőben a rácson.
Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és a (habos) kakaó.





Hozzávalók:
- 60 dkg sima liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 2 egész tojás
- 10 dkg puha vaj
- 6 dkg cukor
- 1 dkg só
A kenéshez:
- Olaj és egy felvert tojás




A tejet meglangyosítom, a cukrot feloldom benne és hozzá keverem a két tojást. Ebbe a keverékbe morzsolom az élesztőt, és pihentetem 5 percet, ez idő alatt kimérem és átszitálom a lisztet.




A tojásos kovászból, a sóból, a puha vajból és a szitált lisztből puha rugalmas tésztát dagasztok. Lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztem.




Gyengéden lisztezett nyújtólapon átgyúrom, és 24 részre osztom. A formákat kikenem egy kis olajjal. A tésztát golyó alakúra formázom (ezt hívják virgolásnak) és elrendezem a formákba. Pihentetem letakarva egy kicsit (10-15 perc), majd lekenem a felvert tojással, és megszórom, cukorral.




Előmelegített sütőben 180 C-on, süssük szép pirosra. Rácsra tegyük hűlni a formával együtt, és pár perc után borítsuk ki óvatosan.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Ibcsi írta...

Nyami nyami nagyon szép lett!!:-))

Max írta...

Köszike! (-:

Chef Viki írta...

Atyaég, de gyönyörű!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin