2009. július 12., vasárnap

Könnyű, nyári quiche (VKF!26-ra)


Vesta hirdette meg a XXVI. VigyázzKészFőzz! pályázatot.
Nyári előételek.

Ezt a quiche-t (kís), egy vendégség előételének készítettem, de annyira ízlett a vendégeknek, hogy szerintük akár egy könnyű nyári ebédként is megállná a helyét.

Fogyaszthatjuk hidegen és melegen, de egy pohárka könnyű rozé borocska mindenképpen illik hozzá.



Hozzávalók:

1 adag quiche alaptészta (kb. 150 huf, a 25 cm átmérőjű formához)

3-4 kicsi fehérhagyma (~20 huf )

3-4 újhagyma (~40 huf)

3-4 gerezd fokhagyma (~10 huf)

3-4 tv paprika (~150 huf)

2-3 paradicsom (~100 huf)

1 fürt (8-10 db) koktélparadicsom (~100 huf)

5-8 dkg érlelt (füstölt) tarja (~100 huf)

15 dkg reszelt félkemény sajt (~180 huf)

Öntet:

2 tojás (60 huf)

2 dl főzőtejszín (~100 huf)

1 tubus krémsajt (110 huf)

só, bors, fűszerek/szárított petrezselyem, snidling (~50 huf)

össz: kb. 1200 huf, ebből kijön kb. 8 szép szelet, tehát kb. 150 huf/szelet. A zöldségárakat erről az oldalról lestem el, kiskereskedelmi láncok áraival számoltam. A ráfordított idő kb. 30 perc plussz a sütés.




Elkészítem a quiche tésztát, és elrakom a hűtőbe pihenni. A zöldségeket összevágom, a koktélparikat csak félbe, a tarját ujjnyi csíkokra.




Kevéske olajon megdinsztelem a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát, igazából mintha lecsót sütnék, de roppanósra hagyom benne a zöldségeket.



Kivajazott formába igazítom a kinyújtott tésztát, villával megböködöm. megszórom a reszelt sajt 1/3 részével, erre szépen elrakom a félbe vágott koktél paradicsomokat.



Közé igazítom a tarja csíkokat, és erre jöhet a lecsós ragu.



Az öntethez a krémsajtot kikeverem a tejszínnel és a tojással, ízesítemés hozzáteszem a zöldfűszereket is, de azokat is csak érzéssel, hiszen a zöldségeké a fő hangsúly.



A tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt, kb. 160 c°-on, szép pirosra sütöm.



Langyosan vagy hidsgen kínálom a vendégeknek, egy pohárka borral kisérve, és biztosan jól kezdődik az este.

Jó étvágyat hozzá!

11 megjegyzés:

Vesta írta...

Igen, biztos vagyok benne én is, hogy ezzel a qiuche-sel csak jól kezdődhet az este! Köszi a pályaművet!

Chef Viki írta...

Nagyon szeressem az ilyen kajákat! Kéretik egy szelet!

Orsi írta...

Ééén is kérek szépen!

Cukroskata írta...

Langyosan, vagy hidegen, ebéd előtt, után, vagy helyett, szívesen megenném :-)

trinity írta...

Nekem simán főételnek is bejönnek ezek az előételek nyáron, ahogy írod!!

Hermann Ildikó írta...

Istenien néz ki, ki fogom próbálni. Sütöttem már qiiche-t, csak más "töltelékkel".

Zsófi írta...

Szia!Egy ideje már nézegetem az oldaladat,és csak gratulálni tudok:)Nagyon szuper és gusztusos dolgok kerülnek ki a kezeid alól:):)Remélem nem baj,ha rendszeres olvasód leszek?!?!További jó munkát kívánok:)Zsófi.

libra írta...

Húúúú! Szóhoz se jutok! Mennyei lehet!

Daisy írta...

Amikor még nem tudtam kenyeret sütni, akkor ezek voltak a család kedvencei. Az első nálunk a rengeteg hagymás sok sajtos lepény volt. Ha előra gondolkodtam, akkor még salátát is készítettem mellé.

Max írta...

Tündi néni: van édes verziója is, lassan felkerül az is.
Daisy: már tudtam kenyeret sütni, és csak utána ismerkedtünk meg a kís-el:-)

Gabriella írta...

Én bármikor megenném!!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin