Vesta hirdette meg a XXVI. VigyázzKészFőzz! pályázatot.
Nyári előételek.
Ezt a quiche-t (kís), egy vendégség előételének készítettem, de annyira ízlett a vendégeknek, hogy szerintük akár egy könnyű nyári ebédként is megállná a helyét.
Fogyaszthatjuk hidegen és melegen, de egy pohárka könnyű rozé borocska mindenképpen illik hozzá.
Hozzávalók:
1 adag quiche alaptészta (kb. 150 huf, a 25 cm átmérőjű formához)
3-4 kicsi fehérhagyma (~20 huf )
3-4 újhagyma (~40 huf)
3-4 gerezd fokhagyma (~10 huf)
3-4 tv paprika (~150 huf)
2-3 paradicsom (~100 huf)
1 fürt (8-10 db) koktélparadicsom (~100 huf)
5-8 dkg érlelt (füstölt) tarja (~100 huf)
15 dkg reszelt félkemény sajt (~180 huf)
Öntet:
2 tojás (60 huf)
2 dl főzőtejszín (~100 huf)
1 tubus krémsajt (110 huf)
só, bors, fűszerek/szárított petrezselyem, snidling (~50 huf)
össz: kb. 1200 huf, ebből kijön kb. 8 szép szelet, tehát kb. 150 huf/szelet. A zöldségárakat erről az oldalról lestem el, kiskereskedelmi láncok áraival számoltam. A ráfordított idő kb. 30 perc plussz a sütés.
Elkészítem a quiche tésztát, és elrakom a hűtőbe pihenni. A zöldségeket összevágom, a koktélparikat csak félbe, a tarját ujjnyi csíkokra.
Kevéske olajon megdinsztelem a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a fokhagymát, igazából mintha lecsót sütnék, de roppanósra hagyom benne a zöldségeket.
Kivajazott formába igazítom a kinyújtott tésztát, villával megböködöm. megszórom a reszelt sajt 1/3 részével, erre szépen elrakom a félbe vágott koktél paradicsomokat.
Közé igazítom a tarja csíkokat, és erre jöhet a lecsós ragu.
Az öntethez a krémsajtot kikeverem a tejszínnel és a tojással, ízesítemés hozzáteszem a zöldfűszereket is, de azokat is csak érzéssel, hiszen a zöldségeké a fő hangsúly.
A tetejét megszórom a maradék reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt, kb. 160 c°-on, szép pirosra sütöm.
Langyosan vagy hidsgen kínálom a vendégeknek, egy pohárka borral kisérve, és biztosan jól kezdődik az este.
Jó étvágyat hozzá!
11 megjegyzés:
Igen, biztos vagyok benne én is, hogy ezzel a qiuche-sel csak jól kezdődhet az este! Köszi a pályaművet!
Nagyon szeressem az ilyen kajákat! Kéretik egy szelet!
Ééén is kérek szépen!
Langyosan, vagy hidegen, ebéd előtt, után, vagy helyett, szívesen megenném :-)
Nekem simán főételnek is bejönnek ezek az előételek nyáron, ahogy írod!!
Istenien néz ki, ki fogom próbálni. Sütöttem már qiiche-t, csak más "töltelékkel".
Szia!Egy ideje már nézegetem az oldaladat,és csak gratulálni tudok:)Nagyon szuper és gusztusos dolgok kerülnek ki a kezeid alól:):)Remélem nem baj,ha rendszeres olvasód leszek?!?!További jó munkát kívánok:)Zsófi.
Húúúú! Szóhoz se jutok! Mennyei lehet!
Amikor még nem tudtam kenyeret sütni, akkor ezek voltak a család kedvencei. Az első nálunk a rengeteg hagymás sok sajtos lepény volt. Ha előra gondolkodtam, akkor még salátát is készítettem mellé.
Tündi néni: van édes verziója is, lassan felkerül az is.
Daisy: már tudtam kenyeret sütni, és csak utána ismerkedtünk meg a kís-el:-)
Én bármikor megenném!!!
Megjegyzés küldése