2009. július 17., péntek

Sárgabarackos-tejszínes quiche (kís)

Sárgabarackos-tejszínes quiche (kís):

A nyár íze és a könnyű francia pite tészta. Olyan jól összeillenek, és mégis egy könnyű, nyári desszertet kapunk. Fontos az elején megjegyezni, hogy érett, de még kemény barackból készítsük el.




Hozzávalók, egy 25 cm- es torta/ pite/ quiche formához:

25 dkg finomliszt, szitálva

10 dkg fagyos, sótlan vaj

1 mk sütőpor

1 csipet só

2-3 tk cukor

6-8 ek hideg víz (ez kb. a cukorral együtt 200 huf)

Feltét:

8 szem szép érett, kemény sárgabarack (kb 40 dkg, 400 huf/kg-al, 160 huf)

4-5 ek barnacukor (20 huf)

3 kis tojás (90 huf)

1 dl főzőtejszín (100 huf)

1 natúr tömlős krémsajt (100 g-os, 120 huf)

3-4 ek zsíros tejföl (100 huf)

Pár csepp sütőrum vagy rumaroma

Fahéj 8 arummal kb. 50 huf, vastagon számolva)

Ez összesn ~ 900 huf, 8 szeletre osztva, szeletenként 113 huf-ot jelent.




Elkészítem az édes quiche/ kís/ alaptésztát. A lisztet összekeverem a cukorral, a sóval és a sütőporral, és a robotgép késes aprító táljába öntöm. Rákockázom a fagyos vajat, és pár pillanatig, magas fordulatszámon járatom, hogy szép morzsás legyen. Ekkor kanalanként hozzá adom a vizet, és egy lágy massza kupacot kevertetek a géppel. Kiveszem és egy műanyag fóliába tekerve ½-1 órára a hűtőbe teszem pihenni.




A barackokat alaposan megmosom, elfelezem és kimagozom. Teflonos serpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalát, zsiradék nélkül meggrillezem. Tányérra szedem, és a belső felét, még langyosan megszórom barnacukorral.




Kikeverem a feltétet. A tojásokat egy keverőtálba öntöm, a cukorból egy kanálnyit félre teszek, a többivel habosra keverem a tojásokat. Kikeverem benne a krémsajtot, hozzá adom a rumot, a tejszínt és a tejfölt. Megkóstolom, ha kell, még ízesítem, de ne legyen édes, inkább fanyar.




Kinyújtom a tésztát, kibélelem a formát, és egy villával megböködöm. Megszórom a cukorral, és vágott felével rá teszem a barackokat. Felöntöm a szósszal, és előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.




Jól illik hozzá egy gombóc vanília fagyi, de előre szólok, nem édes, inkább fanyar az íze, és dominál benne a rum és a barack.

Tálalási javaslat: kistányérra, fagyival, kiskanál, kedvenc fotelbe, csüccs, lábak felhúz az ölbe, és jöhet az orgia.




Jó étvágyat hozzá!

6 megjegyzés:

szepyke írta...

Kérek egy kis quiche-t!

Garffyka írta...

Max, én módosítanék egy kicsit a tálalási javaslaton :) nagytálca az ölembe, tálcán a quiche, úgy, ahogy van, salátás tálban fagyi, nagykanál :D, a fotel és felkucordás, meg az orgia maradhat :DD

Chef Viki írta...

Nekem ne mondd :-DD Ronda függőséget tud okozni :-)))

Süti Bazár írta...

Jaaaj, Max, ez nagyon ínycsiklandó!
És annyira tudod, hogyan kell fotózni! :))

trinity írta...

Na, megint sütnöm kell:))))
Aztán meg nem értik, ki eszi meg:))) Én sem értem- a csenőmanók Garffykától ideértek:OOO

Daisy írta...

Hát, erről beszélek....Ezt bizony csak elkezdeni nehéz! Ha rájössz az egyszerűségére, semmi nem tarthat vissza, hogy minden félét bele tegyél a tésztába. Nagyon jól néz ki! A barack sütés is jó ötlet. Max! Tele vagy ötletekkel.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin