Sárgabarackos-tejszínes quiche (kís):
A nyár íze és a könnyű francia pite tészta. Olyan jól összeillenek, és mégis egy könnyű, nyári desszertet kapunk. Fontos az elején megjegyezni, hogy érett, de még kemény barackból készítsük el.
Hozzávalók, egy 25 cm- es torta/ pite/ quiche formához:
25 dkg finomliszt, szitálva
10 dkg fagyos, sótlan vaj
1 mk sütőpor
1 csipet só
2-3 tk cukor
6-8 ek hideg víz (ez kb. a cukorral együtt 200 huf)
Feltét:
8 szem szép érett, kemény sárgabarack (kb 40 dkg, 400 huf/kg-al, 160 huf)
4-5 ek barnacukor (20 huf)
3 kis tojás (90 huf)
1 natúr tömlős krémsajt (100 g-os, 120 huf)
3-4 ek zsíros tejföl (100 huf)
Pár csepp sütőrum vagy rumaroma
Fahéj 8 arummal kb. 50 huf, vastagon számolva)
Ez összesn ~ 900 huf, 8 szeletre osztva, szeletenként 113 huf-ot jelent.
Elkészítem az édes quiche/ kís/ alaptésztát. A lisztet összekeverem a cukorral, a sóval és a sütőporral, és a robotgép késes aprító táljába öntöm. Rákockázom a fagyos vajat, és pár pillanatig, magas fordulatszámon járatom, hogy szép morzsás legyen. Ekkor kanalanként hozzá adom a vizet, és egy lágy massza kupacot kevertetek a géppel. Kiveszem és egy műanyag fóliába tekerve ½-1 órára a hűtőbe teszem pihenni.
A barackokat alaposan megmosom, elfelezem és kimagozom. Teflonos serpenyőben pár pillanat alatt mindkét oldalát, zsiradék nélkül meggrillezem. Tányérra szedem, és a belső felét, még langyosan megszórom barnacukorral.
Kikeverem a feltétet. A tojásokat egy keverőtálba öntöm, a cukorból egy kanálnyit félre teszek, a többivel habosra keverem a tojásokat. Kikeverem benne a krémsajtot, hozzá adom a rumot, a tejszínt és a tejfölt. Megkóstolom, ha kell, még ízesítem, de ne legyen édes, inkább fanyar.
Kinyújtom a tésztát, kibélelem a formát, és egy villával megböködöm. Megszórom a cukorral, és vágott felével rá teszem a barackokat. Felöntöm a szósszal, és előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm.
Jól illik hozzá egy gombóc vanília fagyi, de előre szólok, nem édes, inkább fanyar az íze, és dominál benne a rum és a barack.
Tálalási javaslat: kistányérra, fagyival, kiskanál, kedvenc fotelbe, csüccs, lábak felhúz az ölbe, és jöhet az orgia.
Jó étvágyat hozzá!
6 megjegyzés:
Kérek egy kis quiche-t!
Max, én módosítanék egy kicsit a tálalási javaslaton :) nagytálca az ölembe, tálcán a quiche, úgy, ahogy van, salátás tálban fagyi, nagykanál :D, a fotel és felkucordás, meg az orgia maradhat :DD
Nekem ne mondd :-DD Ronda függőséget tud okozni :-)))
Jaaaj, Max, ez nagyon ínycsiklandó!
És annyira tudod, hogyan kell fotózni! :))
Na, megint sütnöm kell:))))
Aztán meg nem értik, ki eszi meg:))) Én sem értem- a csenőmanók Garffykától ideértek:OOO
Hát, erről beszélek....Ezt bizony csak elkezdeni nehéz! Ha rájössz az egyszerűségére, semmi nem tarthat vissza, hogy minden félét bele tegyél a tésztába. Nagyon jól néz ki! A barack sütés is jó ötlet. Max! Tele vagy ötletekkel.
Megjegyzés küldése