2010. szeptember 26., vasárnap

Ciabatta olíva bogyóval

Egy nagy kedvenc a reggeli péksütemények közül. Létezik ennek bolti változata is, először arra kattant rá a család, de egy nagyobb mennyiség abból kész vagyon. Így tehát el kellett készíteni a házi változatot. Nem sütöm olyan keményre a héját, inkább puha és foszlós legyen.






Hozzávalók 12 db-hoz:

- 2 dkg cukor
- 6 dkg olíva olaj
- 3 dkg élesztő
- 32 dkg víz
- 10 dkg rétes (vagy durum) liszt
- 54 dkg sima liszt
- 5 gr sikér (elhagyható)
- 2 dkg só

- 2 ek olíva bogyó, durvára vágva





Rugalmas, puha tésztát dagasztok, és az utolsó 5 percben adom hozzá az alaposan lecsepegtetett, durvára vágott bogyót. Langyos helyen, a tészta tetejét olajjal megkenve hagyom pihenni egy órát. Olajozott munkalapon téglalap alakúra igazgatom, és felvágom 12 egyforma bucira.


Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztem még 20-25 percet, majd lekenem (vagy spriccelem) olajjal. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 25-30 perc alatt szép pirosra sütöm. Mikor kiveszem a sütőből, akkor még egyszer leolajozom, és hagyom kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Daisy írta...

Jaj, nagyon guszta!
Régebben én is készítettem szögletes " zsömléket ", de valamiért leszoktam róla.
Persze, ha van ihlet, akkor érdemes neki állni.
Ugyanez aszalt paradicsommal szintén isteni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin