Egy fontos alapanyag a karácsonyi sütikhez és ételekhez. Vidéken, nehezen beszerezhető, ha van akkor aranyáron. Marad tehát a "home version". Karakteres íz, nagyon látványos végeredmény, és viszonylag kevés munka.
Hozzávalók egy 250 ml-es üveghez:
- 160-180 g friss gyömbér
- 3 szép (bio) narancs
- 3 dkg (házi) vaníliás cukor
- 12 dkg cukor
- egy csipet (zöld-citromos) só
A gyömbért meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A narancsokat alaposan megmossuk és vékonyan meghámozzuk. A gyömbért fel tesszük főzni, a narancs kifacsart levében, amit annyi vízzel egészítünk ki, hogy ellepje. A narancs héját vékony csíkokra vágjuk, és hozzáadjuk a gyömbérhez. Felforraljuk, és kis lángon főzzük tovább. Adjuk hozzá a cukrot, és gyakran kevergetve főzzük legalább 1,5 órát. Ha elégedettek vagyunk a szirup állagával, zárjuk le az energiát, és hagyjuk langyosra hűlni. Jól záródó üvegben tároljuk, hűvös helyen.
Használhatjuk lecsepegtetve sütemények kalácsok ízesítésére, de így sziruposan a karácsonyi sült mellé készülő mártásban is megállja a helyét.
Kis üvegben vagy edénykében különleges gasztroajándék lehet.
Jó készülődést!
Max
7 megjegyzés:
Nagyon jó ötlet!
Megőrülök :-) Fantasztikus!!!
Ez nagyon tetszik. A mi környékünk is olyan, hogy szinte lehetetlen ilyesmit beszerezni. Nem szeretnék hülyeséget kérdezni, de mivel a beszerezhetetlensége miatt még soha nem ettem ilyesmit ezért tényleg sötétben tapogatózom. Ki lehet vele váltani a kandírozott gyömbért a sütikben?
Jöhetnek még ötletek :)
Még, még, még!
:)
A zöldparadicsom lekvár mellé ez is a fa alá kerül majd!
Ahh, köszönöm, és lesz még, ígérem. Igen ez tuja pótolni a kandírozott gyömbért, de ha a végén lecsepegteted, és beleforgatod finomított cukorba, akkor ott a kandírozott.
Hú, de finom lehet!
Megjegyzés küldése