Hozzávalók, kb. 20 db-hoz:
- 20 dkg tej
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája (ha kicsi a tojás, akkor 3 kell)
- pár csepp vanília kivonat vagy vaníliás cukor
- 50 dkg liszt
- egy csipet (zöld-citromos) só
Két-két kanálnyi tejből és lisztből az élesztővel kovászt készítünk. Letakarva hagyjuk pihenni 25-30 percet. Addig készüljünk elő a tésztához. Szitáljuk át a lisztet, a tejet langyosítsuk fel, a tojás sárgáját tegyük a langyos tejbe. Ha megkelt a kovászunk, akkor a hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát. Ha kell a liszt mennyiségét módosítsuk, mert sok függ a tojás sárgája méretétől.
Letakarva kelesszük 1-1,5 órát. Ha megkelt nyújtsuk ki, és szaggassuk ki a fánkokat. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 15-18 perc alatt süssük meg. Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg.
Inspiráció innen, és a 4PL-től, köszönöm!
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
Imádom!!!
Lehet műsorra is tűzöm hétvégén :-)
Csúcs szuper ötlet, ki fogom próbálni. Nagyon szépségesek lettek
Köszi, meg fogom csinálni! Mi imádjuk az ilyen "light" dolgokat. Nem igazán rajongunk az olajtól tocsogó dolgokért...
Igazi 4. emeleti recept!
Nincs plusz zsiradék, és még másnap is élvezhető, már ha marad:-)
Kedvelem a fánkot, de még sosem készítettem, pont az olajban sütés miatt. Igaz, a fasírtot már évek óta sütőben készítem. Talán ennek is nekitátok ;-)
Hamarosan itt a farsang, ezt a fánkot csak ajánlani tudom!!! Isteni finom!!!
Bizony, Marcsi megsütötte, én is megkóstoltam, nagyon finom lett!
Megjegyzés küldése