2010. szeptember 24., péntek

Kemencés fánk

Ismét egy átalakított, olaj nélkül készített étel. Igazából sütőben sült, mert (még) kemencénk nincsen. A lényege az hogy nincs az olajban sütés, fáradságos, illatos és buktatókkal teli művelete.



Hozzávalók, kb. 20 db-hoz:

- 20 dkg tej
- 10 dkg porcukor
- 6 dkg vaj
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 tojás sárgája (ha kicsi a tojás, akkor 3 kell)
- pár csepp vanília kivonat vagy vaníliás cukor
- 50 dkg liszt
- egy csipet (zöld-citromos) só                                 



Két-két kanálnyi tejből és lisztből az élesztővel kovászt készítünk. Letakarva hagyjuk pihenni 25-30 percet. Addig készüljünk elő a tésztához. Szitáljuk át a lisztet, a tejet langyosítsuk fel, a tojás sárgáját tegyük a langyos tejbe. Ha megkelt a kovászunk, akkor a hozzávalókból dagasszunk lágy tésztát. Ha kell a liszt mennyiségét módosítsuk, mert sok függ a tojás sárgája méretétől.


Letakarva kelesszük 1-1,5 órát. Ha megkelt nyújtsuk ki, és szaggassuk ki a fánkokat. Előmelegített sütőben, 180 C-on, 15-18 perc alatt süssük meg. Ha tölteni szeretnénk, azt még melegen tegyük meg.

Inspiráció innen, és a 4PL-től, köszönöm!

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Imádom!!!

Lehet műsorra is tűzöm hétvégén :-)

Bianka írta...

Csúcs szuper ötlet, ki fogom próbálni. Nagyon szépségesek lettek

ChezSandra írta...

Köszi, meg fogom csinálni! Mi imádjuk az ilyen "light" dolgokat. Nem igazán rajongunk az olajtól tocsogó dolgokért...

Max írta...

Igazi 4. emeleti recept!

Nincs plusz zsiradék, és még másnap is élvezhető, már ha marad:-)

Anazar írta...

Kedvelem a fánkot, de még sosem készítettem, pont az olajban sütés miatt. Igaz, a fasírtot már évek óta sütőben készítem. Talán ennek is nekitátok ;-)

Marcsi írta...

Hamarosan itt a farsang, ezt a fánkot csak ajánlani tudom!!! Isteni finom!!!

Max Gastro írta...

Bizony, Marcsi megsütötte, én is megkóstoltam, nagyon finom lett!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin