2010. szeptember 9., csütörtök

Sajtos-tejfölös lángos újragondolva

- Imádjuk a lángost, de a negyedik emeleten nem szeretnék bő olajban sütni.
- Nem szeretjük az olajos dolgokat.

és még sok hasonló indok és kérdést kaptam a lángos sütéssel kapcsolatban. Akkor egy kicsit gondoljuk át, mit is lehetne módosítani. Süssük meg sütőben, és a feltétet is süssük rá egyszerre. Így született meg a sütőben sült lángos. Tudom hogy nem ez a spanyolviasz, mert igazából a Töki pompos is ez, csak kicsit másképpen. Igaz, mert az is langalló (kenyér) tészta, ám mégis más. De talán a lényeg az hogy, nincs olajszag, de lángos van!


Hozzávalók, 3 db kb. 30 cm-es lepényhez:

- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk cukor
- 2,5 dl tej
- 1,5 dl tejsavó (lehet helyette tej)
- 2 ek olaj
- 50 dkg sima liszt
- 10 dkg rétes liszt
- 2 tk só

A kencéhez:

- 3 ek tejföl
- 10 dkg krémsajt
- 2 tk szárított zöld-fűszer (bazsalikom, petrezselyem, oregano)
- 10-15 dkg félkemény sajt



Lágy tésztát készítünk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett nyújtólapon, 3 részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. Villával megböködjük, hogy ne nőjön meg nagyon. A krémsajtot a fűszerekkel és a tejföllel kikeverjük, és a tésztára kenjük. Szórjuk meg bőven reszelt sajttal.


Előmelegített sütőben, 220-240 C-on, süssük szép ropogósra. Hagyjuk langyosra hűlni, és csak akkor fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

16 megjegyzés:

Chef Viki írta...

A negyedik emeletről jelentkezem :-)))

Teccik!!! Fokhagymázni lehet? :-)

trendo írta...

Bizalomgerjesztők a recept és étvágygerjesztők a képek :)

Bianka írta...

Nagyon nagy ötlet, igazán guszta

jehidit írta...

Méghogy hagyni langyosra kihülni????!!!!??? Reménytelen. Aki addig kibírja.... :D Én tuti nem fogom.

Garffyka írta...

Fokhagymázni lehet, az mindenbe illik! Jó na, talán lekvárhoz nem, bár, ki tujda :)
Egyetértek Jehidittel, méghogy langyosra hűlni?? Nem bírja ki addig!
Ötletes és nagyon kívánatos :)

Max írta...

CV: rád (is) gondoltam! természetesen lehet rá fokhagyma, vagy az erdélyi fokhagymás öntet.

Trendo, és Bianka: köszike

Jedith: egyedül voltam délután, és így nem volt veszélyeztetve!

Garffy: tudod milyen hasfájást okoz a langyos/meleg tészta?

szemirámisz írta...

Pont tegnap csináltam hagyományos lángost, hát igazad van, ha van valami,amit útálok,az az olajszag a lakásban!
Ezért is kerül rá ritkán sor...

De ez a sütőben süthető változat nagyon tetszik!
Csatlakozom az előttem szólókhoz, méghogy langyosan enni ???!!!
:))

Nelli írta...

Szeretném megkérdezni, hogy az erdélyi fokhagymás öntet receptjét hol találom?

Max írta...

Nelli: fokhagymás muzsdélynak hívják, és ebben a postban van egy szuper leírás róla:

http://garffyka.blogspot.com/2010/02/ujragondolt-kiflik-ujratoltve.html

Nelli írta...

Nagyon szépen köszönöm!Garffykának olvasója vagyok, megyek és megnézem.

Edit (Esc) írta...

Ugy ahogy Viki mondja. Muzsdellyal kerem szepen!
Szetnezek van-e minden itthon, es ha jut energiam akkor meg is csinalom. Szerintem tizorainak is elmegy.

Titáti írta...

Én is negyedik emeleten lakom és nálunk is nagy kedvenc a lángos!!! :-)
Nahát, nem vagyok egyedül! :-)
Jelentkezem tesztfőzőnek! A beszámoló majd érkezik.

Ottis írta...

Nagyon guszta, kipróbálom biztos!

Max írta...

Titáti: tesztsütőnek, nem? Igen többen vagytok, és tudom, hogy van ahol ezért nem készül rántott hús.

Ottis: várom a postot!

Névtelen írta...

Sajtos-tejfölös lángos, a hungaricum!
Másnéven: magyar pizza a tehén gyümölcseivel :)

üdv
Ági

Most fedeztelek fel és nem tudok betelni Veled.

Max írta...

Ági, köszönöm, és üdv a konyhámban vagy a klubban:-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin