2010. szeptember 7., kedd

Csilipaprika ecetben

Találtam a zöldségesnél nagyon szép magyar csilit. Zöldet, közte kevés pirossal. Azonnal kapcsolatba léptünk, és arra jutottunk, hogy ecetbe lesz tárolva. Az alapötlet Jamie Olivertől származik, csak a nálunk jól bevált ecetes öntettel csináltuk. Egy méretes műanyag vödörbe lett véglegesítve, és abban is érik.



Hozzávalók:

- 70 dkg zöld csilipaprika
- 6-7 babérlevél,
- 15-20 db színes egész bors,
- 2 ek. koriander mag


Felöntőlé, 1 liter vízhez:

- 2 dl 10%-os ecet
- 15 dk cukor
- 3 dkg só
- 1 csapott mk borkén
- 1 csapott mk szódabikarbóna



Ajánlott védőfelszerelés, egy kényelmes, vastag gumikesztyű. Alaposan megmossuk a paprikákat, a csutkájukat, amennyire lehet levágjuk. Hosszában félbevágjuk, és egy kanál nyelével a magokat kikaparjuk. Ismét alapos öblítés, az esetleges hibás részek eltávolítása. Ezután tegyük egy mély tálba, és annyi forró vízzel öntsük le, amennyi ellepi. Ezzel kimossuk a maradék magot is. Hagyjuk állni 5-10 percet, majd szedjük le egy szűrőkanállal a léről. Tegyük egy nagy üvegbe, vagy műanyag vödörbe, és a fűszereket is helyezzük közé. A léhez a só oldódásáig keverjük, és öntsük fel. Ha nem lepi el, akkor a levet újabb adaggal egészítsük ki. Zárjuk le légmentesen, és hagyjuk pihenni 2-3 hétig. Felbontás után tegyük a hűtőbe.
Használhatjuk önállóan savanyúságnak, de készíthetünk belőle dip-eket, krémeket vagy tapasokat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2 megjegyzés:

Garffyka írta...

Max drága, mennyit kell még érjen, hogy enni lehessen? Készítek fasírtot és megyünk kostólni :D

Max írta...

Lassan letelik, úgyhogy mehet a bartel:-))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin