2010. szeptember 5., vasárnap

Egy kis matek

Többen és nagyon sokszor feltették már a kérdést, érdemes és megéri otthon sütni a kenyeret. Szert tettem egy energiaköltség mérőre, és ezzel a DNK (dagasztás nélküli készült) kenyeret le is tudtam mérni.


Tehát a matek:

kenyérhez kell 625 g liszt, ez a kedvenc Gránum lisztemből (Zalaapáti malom), aminek 105 Ft a bruttó kilós ára, tehát a liszt:  66 Ft. Ehhez jön 1 dkg élesztő, az kb. 7 Ft. Ez eddig 73 Ft.


Most jön az energia: a sütőt elő kell melegíteni, és a sütési idő is 50 perc, ez alatt az idő alatt a sütőnk fogyasztott kb. 70 Ft-nyi energiát. Ez eddig összesen 143 Ft, amit azért mert van a tésztában víz és só, gavallérosan felkerekítek 160 Ft- ra.Tehát ennyiben van 1,1 kg-os DNK kenyér előállítása, mai árakon. Megéri e? Tudom mikor készült, miből és hogyan.

Azt gondolom megéri.

Max

11 megjegyzés:

VKOrsi írta...

persze, hogy megéri!
szerintem ha _ugyanannyi_ lenne, mint a bolti, még akkor is megérné, mert ebben nincs E meg EE meg EEE.... (épp most néztem itt valami zsemlekenyeret, amiben csak 4 féle adalék volt :S)
Köszi a számolást!

szazala írta...

Nálunk bizony ráfizetéses:(!A bolti kenyér maradékát 3 nap múlva ki kell,hogy dobjam,mert penészes,míg a saját sütésű gyakran 2 nap alatt elfogy,vagy mint most :péntek óta ez a 3.,ami most kel éppen:)Ettől függetlenül itthon sütöm,mert megérdemeljük:)!
(Nagyon ritkán fordul elő,hogy pékségben veszek,de azért előfordul,innen a tapasztalat.....)

VKOrsi írta...

szazala,
nálatok mennyibe kerül egy kg kenyér, hogy a házi ráfizetés???

trendo írta...

No igen, ami finom, abból sokkal több elfogy... :) így aztán a havi "kenyérszámla" magasabb otthoni sütés esetén.
Másik dolog, hogy az ember a maga munkáját nem számítja bele a "cech"-be, se a gépek amortizációját, szervízköltségét. De a lényeg az, ha valaki rákapott, nehezen mond le róla! :)

Chef Viki írta...

Látom, sikerült lecsapni a szerkentyűre!

Jó ez a kis matek! És akkor még a lakásban terjengő illatokról nem is beszéltünk :-)

Max írta...

VKO: csak 4? akkor az valami jobb féle volt. Százalá meg arra gondolt, hogy a házi kenyérből több fogy.

Százalá: ne pirulj, nyáron mi is a péktől veszünk, mert nincs idő sütni.

Trendo: a dnk kenyérnél nincs nagy munka, talán ezért jobb.

CV: megszereztem! az illatok fenségesek, a kenyeret meg ismered:-))

Szemi írta...

Mindenképpen megéri otthon sütni! Én is úgy vagyok vele,hogy még ha kicsit többe is kerül/ne/,mint az üzleti, akkor is inkább az otthonira szavazok.
Egyrészt tudom,mi van benne,másrészt sokkal finomabb!
Onnan tudom,hogy néha én is veszek üzletben /időhiány/, és olyankor mindig rádöbbenek,hogy még a legrosszabbul sikerült kenyerem is jobb, mint az üzleti.

Max, azért nagyon örülök, hogy beírtad a sütő fogyasztását is. A hozzávalók árát már én is összeszámoltam, de azt nem tudtam,mennyit fogyaszthat a sütő.

Egyébként sokan mondták nekem,hogy azért nem éri meg otthon sütni ,mert sokat fogyaszt a sütő. Ilyenkor mindig arra gondolok,hogy hány helyen megy egész nap a TV,mint háttérzaj, az vajon mennyit fogyaszthat???
Arról nem is beszélve, hogy ilyen alapon sütit sem kéne sütni, azt is vehetnénk mindig a cukrászdában...

Névtelen írta...

Mi is már sokszor számolgattunk itthon. Megéri, persze, pedig még a mosogatást is beleszámoltuk :)

És ha nem a kenyeret számoltad volna, hanem a péksüteményt, kalácsokat, akkor még inkább megéri.

Ja, és ami az energiát illeti:
1,5 kiló lisztből dagasztok kenyértésztát, abból sütök két vékony pizzát, néhány lángost, egy szép nagy kenyeret és fonott zsemléket, vagy pizzacsigákat. Ez az én életemből összeadva a részidőket kb. 1 órát vesz el, pedig kézzel gyúrok.
A maradékokat még frissen lefagyasztom, hogy később az utolsó morzsáig szépen megeszegessük.

Gazdaságos!

Alexa Christi írta...

Mindenképpen megéri otthon sütni! Bár trendoval egyetértek, hogy nálunk is magasabb a kenyérfogyasztás jóval, amikor rendszeresen sütök. Én kovászos, dagasztott kenyeret sütök leggyakrabban, de mostanában kevesebbet, illetve inkább élesztős kenyeret, pizzatésztát, magvas bagetteket. Én nagyon szeretem a dagasztott tésztákat, egszerűen szeretem csinálni:-)de mostmár kipróbálom a DNK kenyeret, mert olyan nagyon jól néz ki, hogy ki kell próbálnom.
Egyáltalán nem időfecsérlés a kenyér és egyéb kenyér és kalácsfélék házi sütése.
Nem tudja, hogy milyen finom és mennyire más a házi kenyér, aki azt mondja, hogy hülye leszek sütni, hiszen ott a sarki pék.
Hajrá:-))

Max írta...

Örülök, hogy egyet értetek a házi sütéssel. Nem biztos hogy az ára a legfontosabb, inkább az hogy tudjuk mit eszünk.

szazala írta...

Orsi!Igaza van Maxnak,azért kerül többe,mert több fogy:)!
Max!Sajnálom,hogy ilyen ocsmány tréfát űztek(nek)Veled(a köv.írásodra gondoltam),és mint mondani szokás,ennél nagyobb öröme sose legyen!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin