Dió, dióolaj, teljes kiőrlésű rozsliszt és kovász (vagy öreg tészta). Természetes anyagok egy igazán ízletes kenyérben. Most a dióolaj készítésénél felhasznált diót tettem bele, de az alapreceptet durvára vágott és pirított dióval írom. Dióolaj helyett használhatunk, lehetőleg ne domináns ízű olajat. Ez lehet szőlőmag, kukorica, napraforgó vagy sima olíva olaj. A tészta mennyiség két, kb. ½ kg-os kenyeret ad ki.
Hozzávalók:
- 12-15 dkg pirított, durvára vágott dió
- 3-4 EK (dió) olaj
- 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 12 dkg rétes liszt
- 30 dkg sima liszt
- 32 dkg langyos víz (vagy tejsavó)
- 2 dkg só
- 2 dkg cukor
- ½ TK búza sikér (elhagyható)
- 1 csipet aszkorbinsav (elhagyható, vagy helyette egy EK ételecet)
- 1,5 dkg friss élesztő
A hozzávalókból puha, rugalmas tésztát dagasztunk, a diót a dagasztás felénél adjuk a tésztához. Ügyeljünk rá, hogy a dió és az olaj meglágyíthatja a tésztát, ezt korrigálni kell, készítsünk magunk mellé tartalék (mankó) lisztet a dagasztás közben. Letakarva, langyos helyen kelesszük 45-50 percet.
Óvatosan vegyük ketté a megkelt tésztát, formázzuk meg, tegyük a kívánt formába, és ismét kelesszük letakarva 35-40 percet.
A sütőt melegítsük elő 220 C-ra. Tegyük be a kenyereket, spricceljük meg a tetejét, 15 perc után vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és süssük még 25-30 percig (összes sütési idő: 40-50 perc legyen).
Rácson hagyjuk kihűlni. Jól illenek hozzá a sajt és tejszín alapú kencék, jó minőségű vaj vagy ízesített kecskesajt.
Jó étvágyat hozzá!
Max
7 megjegyzés:
dióolaj a kamra polcán, egyedüli kivétel, hogy az öregtésztám picit grahamos. gondolom ez nem buktatja el az eredményt.
kipróbálom.
megsült. köszönet érte, nagyon finom a megpirított dióval benne. kíváncsi vagyok a lányok reakciójára, ma ilyent kaptak szendvicsnek.
Max, nézz be hozzám légyszíves, vár ott rád egy újabb díjeső /Viki megelőzött/nagy-nagy szeretettel:-))))De én nem hagyom magam:-))))
4Gyerek: bocs hogy csak most reagálok, de nem láttam a hozzászólásodat. Jó lesz(lett) az úgy is, de majd írd meg hogy tetszett a lányoknak!
Anikó! Köszönöm, megyek is és megnézem(-:
Apjuk reggel (tegnap) becsapta őket, igazából a szeletek közé rejtett lépesméz volt az alap, azt érezték.
No, de délután fííínom vajjal kenve...úgy kellett őket leállítanom.
szóval ez egy remek kenyér, jó volt kicsit felváltani az eddigi (fehér, graham, dnk, pékkifli) sorozatot.
Szuper! Kell a változatosság(-:
ma meg Kiffiam tolt be semmi kence nélkül 2 szelettel. egyénként kencézés nélkül ő csak péksütit, kenyeret nem hajlandó. szóval aki gondolkodik, azt víztatni tudom, Max remeket tett közkinccsé.
Osmételten köszi, 2 nap után is finom, friss
Megjegyzés küldése