Rongyos tésztának hívták azt a tésztát, amit a kenyérsütéskor külön, feltekerve megsütöttek. Ez lehetett a dagasztó teknőben összekapart maradék tészta (vakarék), vagy külön szakítottak ki a kenyértésztából. Ebből készítették az öntöttnek nevezett tésztát (laksa, rongyos). Ez egy nagyon vékonyra elnyújtott tésztát jelentett, amit aztán kiszárítottak, összetörtek, majd ezt ették valamilyen folyadékkal leöntve reggelire. Ugyan így készítettek lángost is. A kinyújtott tésztát megkenték zsiradékkal, feltekerték, felvágták karikákra és a forró kemence alján megsütötték. Ez volt a rongyos langallo vagy lángos. Ennek a modern változata már forró zsiradékban sül, hiszen a kemence, forró levegőjét egy háztartási sütővel nem tudjuk reprodukálni.
Abban már többen is megegyeztünk, ha lángos, akkor az fehér kenyér tészta, minden hókuszpókusz nélkül. Lehetőleg frissen készített tésztával, mert a hosszan kelesztett tészta nem lesz olyan. Ennek nagyon jó az állaga, ropogós, könnyű és nem szívja meg magát olajjal.
Hozzávalók:
- 18 dkg rétes liszt
- 42 dkg sima liszt
- 2 TK só
- 4 dkg olaj
- 40 dkg víz
- 1 TK cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 EK burgonyakeményítő (elhagyható)
Kenéshez:
- 2 EK olvasztott zsír vagy vaj
A sütéshez: olaj
Puha, lágy tésztát dagasztunk, és letakarva hagyjuk kelni 30-40 percet. Kinyújtjuk fél centi vastagra, megkenjük az olvasztott zsírral, és szorosan feltekerjük. Felvágjuk 1,5-2 centis szeletekre, majd letakarva pihentetjük 20 percet.
Melegítsünk olajat, közepes hőfokra. A tekercset egy kicsit nyomjuk meg a tenyerünkkel, majd süssük szép pirosra mindkét oldalát a meleg olajban. Vigyázzunk, mert gyorsan sül, és ha teljesen bemelegszik az olaj, vegyük egy kicsit lejjebb a hőfokot, nehogy megégjen a tészta.
Papírtörlőre szedjük, és hagyjuk lecsepegni az olajat.Melegen, tejföllel és reszelt sajttal fogyasszuk.
Jó étvágyat hozzá!
Max
1 megjegyzés:
Nagyon finom lehet. Szatmár környékén eszik gyakran
Megjegyzés küldése