Csirke lassan, komótosan főzve, ízletes, vörösboros, zöldséges alapban. A végeredmény puha, omlós és sokféle ízzel telt étel. Ideális alapanyag, a mostanság divatos csirkecomb farrésszel. Az ezen található plusz csontból remek ízeket nyerünk a lassú főzési eljárás alatt. Érdemes egy kicsit hosszabb lére engedni a főzés közben, pompás mártást készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 1 fej vöröshagyma
- 4 db szép paradicsom, vagy egy doboz hámozott paradicsom konzerv
- 3 dl száraz, testes vörösbor
- 3-4 dl alap lé (lehet zöldség vagy hús alap lé is)
- 2 EK natúr ételízesítő (só mentesen)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 2-3 EK olívaolaj
- (füstölt) só, bors
- 2-3 ág rozmaring (vagy 2 TK szárított)
- 2 TK provanszi fűszerkeverék (vagy oregánó, kakukkfű, bazsalikom és majoránna keveréke)
Az olajon, nagy lángon pirítsuk meg körben a combokat. Hagyhatjuk egyben is combokat, de szét is választhatjuk a forgóknál. Vegyük ki félre a megpirított húsokat, vegyük lejjebb az energiát, és pároljuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Ha friss paradicsommal dolgozunk, azt előtte hámozzuk meg, ha konzerv, akkor öntsük fel a levével együtt.
Öntsük fel a borral, és az alap lével, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a durvára vágott fokhagymát, az előzőekben megpirított húst, és a fűszereket. Fedjük le, és lassú tűzön, alig gyöngyöztetve, főzzük legalább 1,5-2 órát. Közben néha rázzuk meg, vagy óvatosan keverjük át. Kóstoljunk, és ha kell, korrigáljunk. Ha nagyon hígnak tűnik a lé, akkor vegyük le a fedőt, és 20 percet, kicsit magasabb energián, forraljunk el belőle. Tálaljuk puha fehérkenyérrel, és mindenképpen igyunk hozzá egy pohár, testes vörösbort.
Jó étvágyat hozzá!
Max
6 megjegyzés:
Ez az én kedvemre való étek! Gyönyörű!
Mónika, örülök hogy tetszik, remélem el is fogod készíteni.
SZia Max!Nagyon jol nez ki a kepen, biztos nagyon finom!Holnap ez lesz ebedre, vettem ma hozza csirkeszarnyat,abbol lesz...
majd megirom az eredmenyt, de biztos vagyok hogy nem fogunk csalodni!
udvozlettel lindy
Lindy: várom a beszámolót(-:
Picit változtattam az arányokon/hozzávalókon és a vége előtt úgy 20 perccel hozzáadtam egy doboz zsenge fagyasztott zöldbabot. Hú de jó lett!
Helga
Helga, örülök, ha jól sikerült, és annak még jobban, hogy a saját ízlésedre alakítottad. Remélem sokszor el fogod készíteni.
Megjegyzés küldése