2011. március 14., hétfő

Poulet Provençale, (provanszi csirke)

Csirke lassan, komótosan főzve, ízletes, vörösboros, zöldséges alapban. A végeredmény puha, omlós és sokféle ízzel telt étel. Ideális alapanyag, a mostanság divatos csirkecomb farrésszel. Az ezen található plusz csontból remek ízeket nyerünk a lassú főzési eljárás alatt. Érdemes egy kicsit hosszabb lére engedni a főzés közben, pompás mártást készíthetünk belőle. 



Hozzávalók:

-          4 egész csirkecomb
-          1 fej vöröshagyma
-          4 db szép paradicsom, vagy egy doboz hámozott paradicsom konzerv
-          3 dl száraz, testes vörösbor
-          3-4 dl alap lé (lehet zöldség vagy hús alap lé is)
-          2 EK natúr ételízesítő (só mentesen)
-          4-5 gerezd fokhagyma
-          2-3 EK olívaolaj
-     (füstölt) só, bors
-          2-3 ág rozmaring (vagy 2 TK szárított)
-          2 TK provanszi fűszerkeverék (vagy oregánó, kakukkfű, bazsalikom és majoránna keveréke)



Az olajon, nagy lángon pirítsuk meg körben a combokat. Hagyhatjuk egyben is combokat, de szét is választhatjuk a forgóknál. Vegyük ki félre a megpirított húsokat, vegyük lejjebb az energiát, és pároljuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Ha friss paradicsommal dolgozunk, azt előtte hámozzuk meg, ha konzerv, akkor öntsük fel a levével együtt.



Öntsük fel a borral, és az alap lével, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a durvára vágott fokhagymát, az előzőekben megpirított húst, és a fűszereket. Fedjük le, és lassú tűzön, alig gyöngyöztetve, főzzük legalább 1,5-2 órát. Közben néha rázzuk meg, vagy óvatosan keverjük át. Kóstoljunk, és ha kell, korrigáljunk. Ha nagyon hígnak tűnik a lé, akkor vegyük le a fedőt, és 20 percet, kicsit magasabb energián, forraljunk el belőle. Tálaljuk puha fehérkenyérrel, és mindenképpen igyunk hozzá egy pohár, testes vörösbort.

Jó étvágyat hozzá! 

Max

6 megjegyzés:

Mónika írta...

Ez az én kedvemre való étek! Gyönyörű!

Max írta...

Mónika, örülök hogy tetszik, remélem el is fogod készíteni.

Névtelen írta...

SZia Max!Nagyon jol nez ki a kepen, biztos nagyon finom!Holnap ez lesz ebedre, vettem ma hozza csirkeszarnyat,abbol lesz...
majd megirom az eredmenyt, de biztos vagyok hogy nem fogunk csalodni!
udvozlettel lindy

Max írta...

Lindy: várom a beszámolót(-:

Névtelen írta...

Picit változtattam az arányokon/hozzávalókon és a vége előtt úgy 20 perccel hozzáadtam egy doboz zsenge fagyasztott zöldbabot. Hú de jó lett!
Helga

Max írta...

Helga, örülök, ha jól sikerült, és annak még jobban, hogy a saját ízlésedre alakítottad. Remélem sokszor el fogod készíteni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin