2011. március 10., csütörtök

Húsos káposzta gerslivel

Tartalmas, gazdag egytálétel. Érdemes nagyobb adagot készíteni, hiszen jól eltárolható, és mint minden káposztás ételre, erre is igaz, hogy minden újraforraláskor teljesebbé válik az íze. Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor mindenképpen öblítsük át, hogy nem nyomja el a többi ízt. Tegyünk bele füstölt húst, ha van szalonna bőrkénk azt is, és egy darabka házi füstölt kolbász is elfér benne. Ez nem egy kapkodós étel, megkívánja az időt is, és a minőségi alapanyagokat is.



Hozzávalók:

-          1 fej vöröshagyma
-          2 EK zsír/olaj
-          50 dkg savanyú káposzta
-          ½ kg húsos sertés oldalas
-          20 dkg füstölt hús (tarja vagy comb)
-          15 dkg füstölt kolbász
-          20 dkg gersli (árpagyöngy)
-          2 gerezd fokhagyma
-          2-3 db babérlevél,
-          ½  TK borsikafű
-          ½ TK szurokfű
-          (füstölt) Só, bors, fűszerpaprika (paprikakrém)




Vágjuk a hagymát félfőre és a zsiradékon pároljuk üvegesre. Közben vágjuk össze az oldalast, a kolbászt és a füstölt húst nagyobb darabokra és adjuk a hagymához. Pirítsuk fehéredésig, majd adjuk hozzá a káposztát. Ha nagyon hosszúak lennének a szálak, akkor vágjuk meg egy kicsit a káposztát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk meg fűszerpaprikával, borssal és egy kevéske sóval (itt vigyázzunk, mert a füstölt hús és a kolbász is sós, inkább kevés sót tegyünk bele, és a végén korrigáljunk).




Öntsük, fel annyi vízzel amennyi bőven ellepi, tegyük bele a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a borsikafüvet és a szurokfüvet.  Nagy energián forraljuk fel, majd vegyük a legkisebbre az energiát, fedjük le, és időnként megkeverve, főzzük legalább ¾ órát.
Keverjük át, ízleljük meg, korrigáljuk, ha szükséges, és tegyük bele a gerslit. Főzzük tovább 20-25 percet, időnként keverjük át.
Tálaláskor adjunk hozzá jó minőségű tejfölt és puha fehér kenyeret. Öblítsük le egy kis száraz fehér (zalai) borral. Egészségünkre!

Jó étvágyat hozzá! 

Max

8 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Hmmm, megszerettem a gerslit. Es ezert csakis te vagy hibas!

Csiperke írta...

Ezt tuti ki fogom próbálni! Nagyon jól néz ki, és én is mostanában kattantam rá a gerslire...

Max írta...

Edit! A bűneimet vállalom, van pár, ez bőven elfér benne. De szerintem nagyon jó alapanyag.
Csiperke! Hajrá, én is szeretem nagyon!

Bianka írta...

Nagyon fincsi

Millefiori írta...

Köszönöm, hogy ide találhattam!!!!

Max írta...

Bianka köszike!

Millefiori: isten hozott itt nálam, és remélem találsz sok neked tetsző receptet!

Anikó írta...

Igen, ezek a jó kaják. Én is így főzöm, talán még egy kevés kaprot is adok hozzá, a gersli meg egyenesen isteni benne, sokat használom másban is:-)))

Max írta...

Anikó! Köszi! Salátának próbáltad már?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin